Издания / премиери

Премиера на дебютната стихосбирка „И всички въпроси” от Яна Копчева

Съвременна българска поезия

Премиера на дебютната стихосбирка „И всички въпроси” от Яна Копчева


◊ СЪБИТИЕТО

Премиерата на стихосбирката "И всички въпроси" на Яна Копчева

ще бъде в столичния "The Egg Bar" (ул. “Лом” 1, зад Булбанк)
26 юни от 19.00 часа


Яна Копчева
е родена през 1985 г. в гр. Враца. Завършила е СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика", степен бакалавър, и магистърска програма "Информационни технологии в началното училище" към същия факултет.  Живее е гр. София, където и работи като начален учител. Интересите й са в областта на фотографията. Има няколко участия в различни фотографски проекти.

През 2011 г. нейната дебютна поетична книга, „И всички въпроси” е сред номинираните в V Националeн литературен конкурс на издателство „Хермес” за първа книга. „И всички въпроси” се издава благодарение на фондация LEXEMA, съвместно с ИК “Пергамент”. Редактор на книгата и дизайн на корицата: Иво Рафаилов.


◊ ЗА КНИГАТА

Стихотворенията на Яна са като поетично „Лего” – тя задава темата (най-често от серията “Creator”), опакова парченцата в лист хартия и го поднася пред любопитните ми очи, а аз имам възможността да направи от Яниния свят свой собствен. Понякога нейният е по-добър, понякога – моят, но тук притежателните местоимения са излишни. Защото светът, създаван от поезията на Яна е все един – истински.

Радостина А. Ангелова

Стойностната поезия задава въпроси, Яна Копчева не се страхува да ги зададе още в първата си книга. По своя си начин - без маниер, чистосърдечно, с отворени към читателите сетива. Книга, която със сигурност ще знаете къде точно се намира на етажерката.

Владислав Христов

Думи, които можеш да опипаш с пръсти. А после да оближеш пръстите. Езикът се сглобява естествено в ежедневните усещания, котки и кестени, птици и бонбони се събират в една уютна поезия, в която ти се иска да  присъстваш и ти. Между запетайките, деминутивите, многоточията, по фотографски внимателните наблюдения. Между думите, опрели една в друга. Да наблюдаваш и да си наблюдаван. Поезия на детайлите и осезанието, на вкуса, мириса и допира. Подобно Амели Пулен, Яна те кани да се запознаеш с постигането на ежедневната й магия. То е като да те подуши котешко носле. Да ти духнат в очите. Като да те хване  Яна за ръката. Позволи й.

Марица Колчева


Това е поезия на подвижната гледна точка, която улавя детайла (или аз-а), проследява връзката му с пейзажа (или третото лице), за да заснеме яркостта на цялото – чак от птичи поглед. Умението на автора да сменя ракурса оправдава спорадичноста на метафората, понеже поетическата образност съществува в очакване на обектив – дори от "самоснимачка". Същата дарба предпоставя почудата и въпросите. А какво е поетът, ако не вечно питащо дете?

Илиана Илиева

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
19.06.2012 г. 13:09
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15030-premiera-na-debyutnata-stihosbirka-i-vsichki-vaprosi-ot-yana-kopcheva