Издания / премиери

Представяне на романа "Благосклонната чума" от Росица Казакова

Съвременна българска проза

Представяне на романа "Благосклонната чума" от Росица Казакова


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "
AMG Publishing" има удоволствието да ви покани на представянето на книгата „Благосклонната чума” от Росица Казакова

Представянето ще бъде в четвъртък, 14.06., от 18,30 часа в книжарница “Хеликон” – София, бул. „Цар Освободител” 4


Росица Казакова е дъщеря на известния художник Димитър Казаков-Нерон, а „Благосклонната чума” е дебютният й роман.


◊ ЗА КНИГАТА

„Благосклонната чума” е роман антиутопия, красива алегория на идеята за силата на свободната воля и стремежа към истината. История за израстването, за търсенето на собствения път отвъд ограниченията на обществото и за връщането към корените ни тогава, когато сме намерили себе си.

В този свят всяко дете знае от малко, че един ден ще остане без родители. В този свят детето от малко е обучавано да се справя само с живота. В този свят детето един ден започва да живее самостоятелно... още докато е дете. Защото в един хубав ден родителите му получават призовка, че трябва да го напуснат и никога повече да не се връщат при него, а оттук нататък то може да разчита само на себе си и на закрилата на организация, наречена Испектората.

Това е светът на еманципираните деца – едно от които е Карина.

Привидно животът на Карина тече гладко, но от момента на еманципирането в ума й често се прокрадват най-различни въпроси. Защо има толкова много сгради, а толкова малко хора? Защо служителят, който идва периодично в дома й, неизменно приключва инспекцията с думите „Родителите ти са живи”. Карина споделя своите размисли с приятелката си – училищната библиотекарка госпожица Песимиси, но тя я предупреждава да не разказва на никого за тях.

Съвсем неочаквано госпожица Песимиси изчезва и оставя на Карина следа към забранена книга, наречена „Хроника”. От нея Карина и нейните приятели Адриан и Любчо научават страшната истина за света, в който живеят – че той е просто крехка, скрепена с усилия останка от живота преди опустошителна епидемия, убила всички възрастни хора. Миналото лека-полека започва да изплува, а с разкритията се ражда и страстното желание на три деца да открият кои са и откъде идват.


◊ ЗА АВТОРА

Росица Казакова е родена през 1984 г. в София и е дъщеря на художника Димитър Казаков-Нерон. От най-ранна възраст се обучава да бъде професионален музикант като свири на пиано. През 2008 г. получава магистърска степен по специалност "Хорово дирижиране" от НМА “Проф. Панчо Владигеров” и скоро след това започва работа в БНР, програма “Христо Ботев”, където подготвя и представя в ефир музикални програми. Преди това е работила като аниматор в туризма, плажен спасител и певец в църковен хор. През цялото това време Росица Казакова таи в себе си една скрита любов - към историите, и една мечта - сама да ги разказва. Това се осъществява в края на 2010 г. със завършването на първия й роман Благосклонната чума, публикуван през 2012 г. от "AMG Publishing", който може да закупите от "Книгосвят".


Автор:
AMG Publishing
Публикация:
13.06.2012 г. 13:14
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14975-predstavyane-na-romana-blagosklonnata-chuma-ot-rositsa-kazakova