Издания / премиери

Премиера на "Откровено за Айфеловата кула" от Ваня Жекова

Дъщеря на осъден на смърт разказва за комунизма

Премиера на "Откровено за Айфеловата кула" от Ваня Жекова


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Откровено за Айфеловата кула" от
Ваня Жекова

Книгата на Ваня Жекова „Откровено за Айфеловата кула” е искрен разказ за страховете на детството, породени от изоставяне и насилие, за доброволния отказ да се почувстваш свободен, за трансформацията на болката в творческа енергия. Авторката търси отговор на въпросите Как да се помирим с миналото и да продължим напред, Готови ли сме да се изправим срещу истината. 

„Откровено за Айфеловата кула” е най-новият роман от поредица „Памет” на издателство „Сиела”.

Ваня Жекова е документалист, есеист, сценарист и продуцент. Изследва близкото ни минало. Автор е на документалните филми "Горяните" и "Катарзис", с които участва като гост-лектор в университети и международни институти.

Книгата ще представи психотерапевтът Евгений Генчев

12 юни (вторник) 2012 г. от 18:30 часа
книжарница Хеликон (фоайето на Гранд хотел България)
бул. „Цар Освободител” 4, София

Никой не иска да се рови в мрачното минало, обикновено с това се заема следващото поколение, което е готово да задава неудобни въпроси.



◊ ЗА КНИГАТА

Това не е обикновена книга за миналото. Това е история, която ни среща с живота. С разсъждения за корените, за детството, за младостта, за наслоенията и паметта, за премълчаното време, за невъзможната свобода, за неосъществената любов. На втори план се развива драматургията на сценарий за игрален филм, който Ваня Жекова снима по действителен случай. Героят на филма преминава през концентрационни лагери, политически отделения на затвори, изселвания и преследване. Старините му са белязани с клеймото на доносник. Като контрапункт на страшните събития се описват красиви мечти и картини. Оцелелите все още имат шанс да получат признание, уважение и съчувствие; а мъртвите – своята тишина.

Прозата на Ваня Жекова е дълбоко изстрадана и задълбочена. Едновременно с това тя е модерна, поетична и сюрреалистична, в най-хубавия смисъл… Желая й успех!
Александър Томов, писател и драматург

Текстът е много силен, без словесни еквилибристики. Има вътрешен заряд, динамика. Разказва се и се чете на един дъх. Книга за филма?!? За първи път се натъквам на такъв странен жанр. Кой би се сетил. Звучи необичайно, новаторско! Много ми харесаха преходите днес–някога, някога–днес. Силно съм впечатлен от таланта и от умението на авторката да трансформира болката в творческа енергия.
Ивайло Диманов, поет и журналист

„Откровено за Айфеловата кула” е спонтанна и емоционална книга. Изчистен стил, стегната реч, отношение към експеримента. Съчетаването на сценарий – режисьорска книга с литературен текст, е интересно и показва огромните разлики между литературата и сценарното писане. Самият факт, че звучи накъсано, фрагментарно след известно осмисляне се превръща в достойнство. Подчертава се много точно подсъзнателната мотивация на героинята.
Мария Станкова, писател, сценарист


◊ ЗА АВТОРА

Ваня Жекова е автор на документалния филм "Горяните или Бунтът в Сливенско", 27 мин., 1998 г., „Златен фонд“ на БНТ, и на книгата "Катарзис", 1999 г. Автор и продуцент на "Дървото на живота", поредицата за български класически обреди и обичаи, 2000 г. Автор и продуцент на документалния филм "Катарзис", 60 мин., 2000 г. Филмът участва в One World Festival, Прищина, 2009 г.; премиерата се състоя в Дом на киното – София, 2010 г. Представен е в Европейския парламент през 2010 г. в рамките на Конференцията „Изстраданата европейска мечта на България – 1944–1989“, организирана от д-р Андрей Ковачев. Гостуване в Софийския университет, Американския университет и Югозападния университет в Благоевград, Американския научен център, в градове и села в страната.

Ваня Жекова е и автор на филми-портрети на творци: „Енчо Пиронков – една живописна вселена“, „Златю Бояджиев – картини и ритуал“, „Васил Стоилов – майсторът на акварела“, „Маестро Проданов – живот като песен“, „Плакатът в България“.

Завършила е педагогика и изкуствознание. Автор е на проекта „Катарзис“, който събира автентични свидетелства и изследва дейността на опозиционни движения и партии в страната – земеделци, демократи, социалдемократи, радикалдемократи, анархисти, легионери, както и на духовници, интелектуалци, изгнаници, български турци и мюсюлмани, жертви по границите. Проучва съдбата на наследниците на преживелите политическо насилие и на техните съвременници.





√ Книгата на Ваня Жекова може да откриете в книжарница "Книгосвят" -> Откровено за Айфеловата кула
Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
10.06.2012 г. 22:04
Посетено:
2508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14952-premiera-na-otkroveno-za-ayfelovata-kula-ot-vanya-zhekova