Издания / премиери

Представяне на романа "Градината с разпятието" от Мартен Калеев

Съвременна българска проза

Представяне на романа "Градината с разпятието" от Мартен Калеев


◊ СЪБИТИЕТО

Романът „Градината с разпятието” от
Мартен Калеев ще бъде представен на 7 юни от 17 ч. в Монтана.

Актрисата Татяна Лолова, авторът и писателката Юлия Пискулийска ще участват в срещата-разговор за човешките ценности и литературата. Тя ще се състои в Младежкия дом.

„Градината с разпятието” е първият роман на Мартен Калеев. Редактор е известният писател, поет, преводач (превел Радичков на испански и португалски) и университетски преподавател проф.
Румен Стоянов.

Рецензент е литературният критик Ивайло Христов (Литературен институт - БАН), който е написал и послеслова към книгата.

Това е осмата книга на писателя, които е автор и на сценариите „Академия за мръсници” (моноспектакъл) и „Сезонът на гнева”.


◊ ЗА РОМАНА

В своя роман „Градината с разпятието”
Мартен Калеев ни поднася една болезнена, дори френетична изповедна свръхчувствителност към дилемите на стойностния личен избор. Тя не само преобръща реалностите, но и представите ни за тях. Предизвиква и съчувствие, и ярост, и нежност, и гняв. Отприщва цяла лавина от чувства и преживявания, които помитат читателя, но не за да го запилеят по екзотични обетовани кътчета на егоистичните наслади, а за да проверят неговата готовност да съпреживява, да преценява, да съпоставя и съизмерва с обикновените еталони за човечност. Екзистенциалната сложност на човешката съдба, която се оказва фатална пресечна точка на още много подобни съдби, е осъществявана мъчително, стъпка по стъпка, почти по Сизифовски, от неговия главен герой Йоан.

Едно подхвърлено дете, което трудно оцелява в дом сираци, което наивно и самоотвержено брани своя привидно малък свят, ни кара да се питаме „Как е възможно това да се случва днес?”

И преди да си отговорим, Йоан ни въвлича в своя уж малък свят – свят, изпълнен с видения, със сънища, с халюцинации, с копнеж и любов, с мъчителна жаждата да намери своя баща и своето семейство, докато неусетно се озовем в другия край на „тунела”. Ние, самите, изненадващо малки, почти нищожни, смълчани, раними, развълнувани, дори объркани и може би каещи се – та нали светът на нашите деца е такъв, какъвто ние го създаваме?!?

Илюзията, че светът на хлапетата непременно е малък, е отхвърлена и развенчана – ние, уж вече възрастни, не сме били пораснали дотолкова, че да проумеем техния раним и крехък свят, да го приемем като лична кауза, която да защитаваме. А всъщност, така ще защитим по-скоро себе си от ерозията на човечността.

Езикът на Мартен Калеев е неподправен, провокативен, наситен не само с тънък лиризъм, но и със стихийни, дори ултрамодерни художествени построения и описания. Думите могат да се видят и съпреживеят пълноценно, без уговорки и без ограничения.

Мартен Калеев още веднъж се доказва като български писател, когото преди време литературният критик Георги Цанков не случайно нарече „Опитомителят на думите”.

Споделяме мнението и на литературния критик Ивайло Христов, който в послеслова на книгата изтъква:
„Не мога да премълча и едно друго достойнство на книгата му, а именно, че тя е написана без никакви терминологични „завъртулки”. В нея няма самоцелни хватки за ошашкане на читателя (нещо рядко в сегашната отродителна стихия!), а по-скоро книга-изповед, книга-внушение. Наистина роман за крещящата нужда на всеки един от нас наред с изобилието, което ни поднасят технотронната ера и потребителското общество, да има и място за онази спасителна доза съпричастност, която ще „измоли” от съдбата пощада за човека…”

А може би след като прочетем романа на Мартен Калеев, ние самите ще трябва да проверим дали е вярно написаното върху корицата на романа:

„Светът е загадка. Човекът е само едно нейно решение. За да провери доколко е истинско, Бог е изобретил съвестта.”



√ Романът на Мартен Калеев може да се закупи от "Книгосвят" ->
Градината с разпятието
Автор:
Нели Василева
Публикация:
07.06.2012 г. 14:27
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14913-predstavyane-na-romana-gradinata-s-razpyatieto-ot-marten-kaleev