Издания / премиери

Премиера на "Книга за оперетата и мюзикъла"

В рамките на Пролетен базар на книгата 2012

Премиера на "Книга за оперетата и мюзикъла"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "
Книга за оперетата и мюзикъла"
Автор: Огнян Стамболиев, изд. „Гея Либрис"

На 31 май от 17 часа в полуетажа „Изток” на НДК, София, в рамките на Пролетния базар на книгата.


◊ ЗА КНИГАТА

Първата българска „Книга за оперетата и мюзикъла” е вече факт. В едно добре подредено и отпечатано издание на „Гея Либрис”, авторът Огнян Стамболиев, след своята двутомна „Нова книга за операта” (2002), ни представя 100 композитори с повече от 160 заглавия. Сравнена с известните чужди подобни книги, може да се каже, че нашата е най-обширна и богата. Представени са не само най-добрите образци от по-известните национални школи: Парижката оперета, Виенска и Нововиенска, Берлинска, Руска оперета, но също и (за първи път!) редица по-известни творби от „неоперетните” държави като: Италия, Полша, Украйна, Великобритания, Чехия, Румъния, Швейцария, и дори Испания с нейната разновидност в жанра, сарсуелата.

В книгата са представени, на достъпен за широката публика език, очерци за живота и творчеството на отделните автори, като се започне с основателя – Жак Офенбах, авторът на „Хубавата Елена”, наречен още „Моцарт от Шан-з-Елизе” до нашия именит съвременник Андрю Лойд Уебър, автор на „Евита” и „Котките”, известен още и  като „Британския Моцарт”. Включени са най-добрите им музикално-сценични опуси, представени със съдържанието, пълния списък на действащите лица, датите и местата на първите им изпълнения, а също и на българските им премиери.

Кратък исторически очерк от автора проследява пътя на оперетата и мюзикъла от възникването им до днес. Специално внимание е обърнато на филмовия мюзикъл, родил се в Холивуд с появата на звука в киното през 1929 година, както и на рецепцията на очарователния и неостаряващ „лек жанр” в България, която има вече повече от стогодишна история.


Автор:
Изд. „Гея Либрис"
Публикация:
28.05.2012 г. 22:43
Посетено:
1894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14833-premiera-na-kniga-za-operetata-i-myuzikala