Издания / премиери

Актьорът Венцеслав Кисьов представя две нови свои стихосбирки в Народния театър

Премиера на "Укротени думи" и "Будни нощи"

◊ ПОКАНА

С тези редове отправяме покана към всички, които познават „втория талант” на известния театрален и филмов актьор проф. Венцеслав Кисьов и към тези, които досега са нямали щастието да се докоснат до поетичното му творчество, да заповядат на 21 май т.г. от 19 ч. в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов”. Там ще бъдат представени стихосбирките „
Укротени думи” и „Будни нощи, излезли с марката на издателство „Захарий Стоянов”.

Присъстващите ще се убедят, че т.нар. условно „втори талант” е неотделим от неговото трайно присъствие на сцената и на екрана, защото е израз на неговата богата душевност, която оставя следи в целия му творчески път – като актьор, като поет, като театрален ръководител, като преподавател и възпитател на млади театрали. Това е така, не само затова, че всеки истински актьор носи закодирани в своите творчески гени тайнствения ритъм, наречен поезия”.
   

◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА

Зрителите познават 
Венцеслав Кисьов от многобройните театрални постановки най-вече в театър „Сълза и смях” , от филмите „Младостта на Маркс” на реж. Лев Кулиджанов (за ролята си на Маркс получи Ленинска награда), „Мера според мера”, „Борис І”, „Ешелоните на смъртта”, „Денят на владетеля”, „Защитете дребните животни” и др. Но малцина знаят, че преди тези две премиерни стихосбирки той бе издал „Пространства на мълчанието” и „Лист неотронен”, а така също сборника с есета, разкази и публицистика „За началото и края”. Всички те утвърдиха мнението, че Венцеслав Кисьов не е само един от най-добрите поети сред тия, които пишат в антракта на театралното представление, а поет със свое неповторимо лице, българско звучене и завладяваща искреност.

Любомир Левчев написа за двойствеността у Венци Кисьов: „Когато думите звучат, разбираш, че те са наистина божествени. Но има и обратна магия, когато гласът се превръща в знак, неподвластен на времето. Венци Кисьов пише с любов!”



Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
20.05.2012 г. 18:07
Посетено:
1830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14786-aktyorat-ventseslav-kisyov-predstavya-dve-novi-svoi-stihosbirki-v-narodniya-teatar