Издания / премиери

Премиера на книгата "Сам в дъжда" от Иван Чолаков

Гъби Гъбев или "Сам в дъжда"

Премиера на книгата "Сам в дъжда" от Иван Чолаков


◊ СЪБИТИЕТО

Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив
ви кани на

премиера на книгата „Сам в дъжда”
от
Иван Чолаков


На 17 май (четвъртък) 2012 от 18.30 ч.
в Книжарница „Хермес – Централ”, Пловдив,
ул. "Патриарх Евтимий" 12, срещу хотел „България”

. Книгата ще бъде представена от проф. дфн Светлозар Игов.

 

◊ ЗА КНИГАТА

„Темата за така наречения „малък човек” е традиционна и за световната – от Чехов до Кафка, и за българската литература – от Г. П. Стаматов и Елин Пелин до Светослав Минков и ранния Емилиян Станев.

Сборникът разкази на Иван Чолаков разгръща тази тема, като авторът се съсредоточава върху съдбата на своя герой Гъби Гъбев в годините на българския преход. Скромен и плах човек, порядъчен и отстъпчив, дребният чиновник Гъби Гъбев живее в своя „подобен на кутийка свят с точно и системно подредени „дни-клечици”. Самотникът, получил от живота само една миниатюрна, и то дефектна квартирка – „коридориниера”, е сред първите съкратени в началото на „прехода” и остава безработен.

Отделните разкази представят различни епизоди от неговия несретен живот на вечно губещ в различни екзистенциални и социални ситуации на промените, през които преминава обществото – финансови пирамиди, приватизации, снимане на рекламен клип, надежда за работа в чужбина, срещи с други нещастни хора или мошеници, малки радости и надежди в сивотата на един несретен живот. Тъжна, но някак си и не мрачна книга.

Написани с прецизен и прозрачно ясен език, разказите са лишени като че от всякакви стилови и образни ефекти, но постигат силно художествено внушение за съдбата на социалните низини и човешката несрета, лишено обаче от дразнещ социален сантиментализъм и озарено от обич към хората и живота.

Не само поради общия персонаж този цикъл разкази е всъщност една малка социално-психологическа повест.”

                                                           Светлозар Игов

 

„Отлъченият”, „Мълчанието на книгите”, „Ало, господин Гъбев ли е на телефона?”, „За няколко франка повече” са някои от заглавията в сборника с 13 разказа.

Технически редактор е Евелина Бебова, художник – Георги Чепилев.

 

 

√ Сборникът с разкази на Иван Чолаков може да поръчате онлайн от "Книгосвят" -> Сам в дъжда

Автор:
Публикация:
14.05.2012 г. 15:18
Посетено:
1834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14734-premiera-na-knigata-sam-v-dazhda-ot-ivan-cholakov