Издания / премиери

Представяне на Алманах "Света гора" в Русе

Започва Националната библиотечна седмица, тази година под мотото "Библиотеките – паметта на нацията"

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на Алманаха "Света гора" в Русе

Над 40 автори от България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Япония и Белгия са представени в новия 11-и брой на Алманаха за литература, наука и изкуство “Света гора”, който ще бъде представен на 14 май, понеделник, от 17.30 ч. в Регионална библиотека “Л. Каравелов”. С това събитие стартира Националната библиотечна седмица, която тази година е под мотото  „Библиотеките – паметта на нацията”.
   
Алманахът е единственото по рода си културно средище, което отстоява в национален мащаб политиката на равнопоставеност между хората на изкуството и творческите формации. Многобройните рубрики и изключително богатото съдържание се съобразяват единствено с изискванията за оригиналност и естетическо въздействие. Върху 750 страници тази година са събрани поезия, проза и изобразително изкуство от български и чужди поети, белетристи, есеисти, критици, драматурзи, скулптори, живописци и композитори.
   
Новост в луксозното издание са рубриките “Майстори на превода” и “Литературен архив”. В раздела “Изобразително изкуство” са включени скулпторът Кирил Мескин и живописецът Матей Матеев. Музикалното творчество е представено с албума “Омагьосани картини” на Нелко Коларов, “Струни и думи” на Христо Граматиков и “Едем – окото на битието” на Петър Песев.
   
По време на премиерата ще бъдат представени и три нови книги на главния редактор на алманаха проф. д-р Сава Василев - "Непокорният Лука. Разкази и пиеси", "Арбанашките махали на литературата" и "Варвело" (Литературният фронт. Евангелие от Лазар).


Автор:
РБ "Любен каравелов", Русе
Публикация:
13.05.2012 г. 14:26
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14727-predstavyane-na-almanah-sveta-gora-v-ruse