Издания / премиери

Представяне на дебютния роман на Евгени Черепов "Добавено лято"

Съвременна българска проза

Представяне на дебютния роман на Евгени Черепов "Добавено лято"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на дебютния роман на Евгени Черепов „Добавено лято” (ИК „Сиела”, март 2012 г.) 

На 10 май от 22,00 ч. в София -
бар & ресторант „На седмото неб(ц)е” пл. "Славейков" 11

. Книгата ще бъде представена от автора Евгени Черепов и редактора Ангел Игов.


◊ ЗА РОМАНА

След десет години в чужбина главният герой Лъчезар Веселинов се завръща в България. Странна амнезия е покрила спомените му. На летището в София решава да тръгне на импровизирано пътешествие из страната, преди да се прибере в родния град.

Зареждат се любопитни, но и странни случки по пътя. С влак, пеш или на стоп, пътуването го води по познати и непознати места, където среща познати и непознати хора. Дали на най-високия връх на Балканите или по Черноморието, дали на почерпка за новородено в анонимно село или нощуващ в изоставена къща в Родопите, Лъчезар се радва на контролираното приключение, засипващо  дълго таената носталгия. Паралелно с това, странната му амнезия частично се пропуква, откъслечни спомени се завръщат един по един, рисувайки картина на щастливо детство в родния квартал.

Въодушевлението от пътуването из България и от възвръщащата му се памет е помрачено от появата на мистериозни мъже в тъмни костюми, които го следят из цялата страна. Мистериозен мъж в тъмен костюм наднича и от детските му спомени.

За негова радост тайнствените костюмари изчезват, когато пристига в родния град. Това му позволява да изживее най-щастливите си дни в стария квартал, в стария апартамент, със старите спомени и нова любов. Странните случки не спират и там, правейки родния му квартал твърде любопитно място за живеене. Място, където той се е чувствал и се чувства най-щастлив.

Място, където мъжете в тъмни костюми се появяват отново за една финална среща, която ще преобърне и преосмисли всичко случило се в романа.

*

Дебютният роман на Евгени Черепов е грабващо четиво, което завладява с лекотата на разказване, земната близост на персонажите и умело поддържаното напрежение в сюжета.
Ангел Игов

„Добавено лято” е увереният и решителен дебют на Евгени Черепов. Това е роман за пътя, но път, изминат от средата към началото. Чиста, свежа, написана с лекота, книгата ще ви припомни приключенията от детството и ще ви помогне да откажете цигарите.

   

◊ ЗА АВТОРА

Евгени Черепов е роден през 1981 г. в Стара Загора.

Публикувал е разкази в сп. "КапиталLight", "Мъжът" и "LiterNet", във в. "Литературен вестник", "Литературен глас" и "Сега", както и в литературния сайт "ЛитКлуб". Номиниран е в раздел Проза на конкурса за дебютиращи автори (LiterNet, 2006). Участва като стипендиант на семинарите на фондация „Елизабет Костова”.

„Добавено лято” е първият му роман.



√ Очаквайте откъс от романа "Добавено лято" в Електронно списание LiterNet!
√ Романът на Евгени Черепов може да откриете в книжарница "Книгосвят" -> Добавено лято
Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
06.05.2012 г. 21:41
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14678-predstavyane-na-debyutniya-roman-na-evgeni-cherepov-dobaveno-lyato