Издания / премиери

Представяне на "Тънкости на приготвянето" от Деница Дилова в Русе

Сборник с разкази и рецепти - четиво за не-вегетарианци с вкус към пикантното

Представяне на "Тънкости на приготвянето" от Деница Дилова в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

"Тънкости на приготвянето"
Издателство „Скалино”, март 2012

Представяне на сборника с разкази и рецепти
на Деница Дилова в книжарница “Хеликон” в гр. Русе на 4 май 2012 г. от 18:00 ч.

. Очаквайте представяне на книгата в края на месец май в София и през юни във Варна.


◊ ЕДИН ПРОЧИТ

“Тънкости на приготвянето” от Деница Дилова – четиво за не-вегетарианци с вкус към пикантното

Попаднала в ръцете на вегетарианец, първото чувство, което предизвиква тази необичайна книга (симбиоза между десет кратки разказа и петнайсет готварски рецепти), е нещо като погнуса. За нашего брата, вегетарианеца, няма нищо нежно и “тънко” в жестокия начин, по който ние, хората, поддържаме съществуването си, отнемайки живота на други същества. В този смисъл заглавието може да се възприеме като заредено със скрита ирония. Нещо подобно придават на цялото и “табиетлийските” рецепти за ястия в края на сборника. Но в книгата има и едно друго ниво – под видимия пласт, който може да отврати читателите с по-нежни души и да допринесе за възприемането на текста от останалите като приятно лековато четиво за градския транспорт; като повърхностна и бъбрива “женска литература”.
   
Онова, което придава дълбочина на текстовете, е свързано с присъстващия в цялата книга мотив за земния живот като полусъзнателно убийство и разчленяване на любовта, към която всички ние иначе неистово се стремим. В първия от разказите – “Възкресенията на един амур”, в семейната баня се мята една полужива риба – за ужас на самотната майка разказвач и двете й дъщери, принудени от обстоятелствата да се превърнат в палачи на никулденското чудовище. В “Субтропикът на Рака” станалият почти домашен любимец рак е сготвен в чест на любимия-нелюбим-женен-за-друга мъж.
   
В почти всички разкази с изтънчена жестокост се убиват и сготвят зайци, жаби (заради вкусните им бутчета), охлюви, гъска, глиган… Но видимият и с просто око натурализъм е белязал не само моментите, в които дишащото, пълзящо, тичащо, хвърчащо божие създание се превръща в труп, за да бъде задоволен обикновено не гладът, а изтънченият (според нас, вегетарианците – извратен) вкус на човешките същества. Онова, което играе ролята на “черния пипер в манджата”, е агонията на любовта, която присъства в почти всеки разказ. Тя именно прави текстовете и ужасяващи, и упоителни дори за не-вегетарианците.
   
Натурализмът на книгата “Тънкости на приготвянето” е уравновесен от живото чувство за хумор на авторката, от интелигентната й ирония и самоирония. В “Непокътнатият шаран от Днепър” този подход сублимира в напълно поносим за хората с деликатни души сюжет, в който никой никого не изяжда; затова пък се пие в промишлени количества, по руски. Отрадно за подобни читатели е и трансцендентно преосмисленото отнемане на живот в “Сюрреализмът на охлюва”: “Охлювите не умират при сваряване, не ги жалете! Те се преобразуват и са живи, но по онзи, другия начин. Понякога неща в съзнанието ни са по-живи от реално живите неща. Така е и със сготвените охлюви. Дори преди да ги сготвите, те не са това, което смятате, че са.” Текстът отива отвъд страха и вината от причиняването на смърт на което и да било живо същество. Докосва се до магическата сублимация на материалното; в завръщане към общата субстанция, от която е част всичко, което възприемаме с човешките си сетива.
   
Убитото, разчлененото, сготвеното в предходните художествени текстове преживява своеобразно възкресение – чрез любовта – в "Нежен лов". Всеопрощението (и самоопрощението) и упоителната лекота и виртуозност, заедно с присъщото на цялата книга чувство за хумор, превръщат разказа в оптимистично хуманен епилог на една книга, в която дори и ние, вегетарианците, можем да разпознаем следите от хищника, скрит дълбоко в нас.
                            Марта Радева


◊ ЗА АВТОРА

Деница Дилова
е родена през 1973 г. в Червен бряг, където преминава детството й. Племенничка е на големия български писател фантаст Любен Дилов. Завършва биотехнологии. Обича да рисува, занимава се с керамика и витражи. Публикувала е в различни електронни издания и е отличена с награди в няколко литературни конкурса. Главен редактор на „Лудогорски вестник” в Разград. „Тънкости на приготвянето” е дебютната й книга. Илюстрациите в нея са дело на автора.                        


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

„Рецептата на успеха? Интелигентност и непретенциозност! Именно това са двете неща, с които ме спечелиха десетте разказа от „Тънкости на приготвянето”. Истината е, че в последните години се нароиха толкова графомани, убедени в своята литературна недостижимост, че на фона на тях историите на Деница Дилова за „готвене, любов и още нещо…” изпъкват напълно заслужено със своята искреност, лекота на изказа, лежерна чувственост и поетичен реализъм...”
                    Ваня Хинкова

„Не се подвеждайте по рецептурника накрая, това не е книга с рецепти, това е наниз с приказни истории за пораснали деца. Чете се на един дъх, разсмива те на всяка страница, вдъхновява с всеки абзац и те развежда из един по-изящен и чувствен свят, който не искаш да напуснеш дълго след като си затворил и последната страница.”
Кремена Димитрова

„Секс, еротика, самота и копнеж по свободомислието – това са четирите компонента, които Деница Дилова е сипала в тенджерата, сварила ги е, гарнирала е с изчистения си стил и богатото си въображение, застроила е със свеж хумор, поръсила е със собствените си илюстрации към парчетата и е сътворила литературната манджа „Тънкости на приготвянето”.
Преслав Ганев




Автор:
Марта Радева
Публикация:
01.05.2012 г. 22:52
Посетено:
2211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14651-predstavyane-na-tankosti-na-prigotvyaneto-ot-denitsa-dilova-v-ruse