Издания / премиери

Премиера на "Тихото слънце" - роман на Петър Денчев

Съвременна българска проза

Премиера на "Тихото слънце" - роман на  Петър Денчев


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет" 45 представя

"Тихото слънце" - роман на  Петър Денчев

На 25.04., сряда, от 19 ч.
в “+ ТОВА” на ул. „Марин Дринов“ 30

. Със специалното участие на Александър Кръстев


◊ ЗА КНИГАТА

“Тихото слънце” е роман експеримент. Роман за един глас, който оцелява след физическата смърт и разказва историята на човека, който преживява всички забрани през тялото си.

"Майсторството на Петър Денчев е в способността му всеобхватно да опише и тълкува една метафизическа, а всъщност направо физическа заплаха. Тази прецизна политическа процедура на "Тихото слънце" обаче ни най-малко не снема напрежението в текста. Умът на Петър Денчев не облекчава никого. И това, което той предвещава като кошмар за цялото общество, е вече реалност във всеки един от нас.

Стига да си отворим ушите, разбира се."


◊ ЗА АВТОРА

Петър Денчев е роден на 08.08.1986 г. в град Варна. Завършил е IV Езикова гимназия “Фредерик Жолио Кюри”. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф, Брукнер. Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея” е един от двата наградени на конкурса „Екстаз” на сп. Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев” (Стара Загора, 2006 и 2010).

С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за Нов български роман „Развитие” за 2007 г, а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса Южна пролет 2008.

Неговите учебни представления “Смъртта и Дяволът”, “Схватки” и “Слугините” са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово.

“Жената от миналото” по Роланд Шимелпфениг (ДКТ “К. Величков” Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена. Следва “Карнавал” от Жорди Галсеран в ДТ “Гео Милев” Стара Загора. Автор на сборника с разкази “Истории в минало време” (ИК “Жанет 45″ 2011). Последната му книга е романът “Тихото слънце”, книга с антиутопичен дух, но не съвсем. В момента работи и по различни свои театрални проекти
.




√ Романът на Петър Денчев може да се закупи от "Книгосвят" ->> "Тихото слънце"
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
22.04.2012 г. 18:34
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14596-premiera-na-tihoto-slantse-roman-na-petar-denchev