Издания / премиери

Представяне на "Сузана и зяпачите" от Мария Станкова

Представяне на книгата в Бургас и Варна

Представяне на "Сузана и зяпачите" от Мария Станкова


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя

Мария Станкова и новия й роман "Сузана и зяпачите"


• 24 април (вторник), 18:30
книжарница "Хеликон", гр. Бургас, пл. "Тройката" № 4

• 25 април (сряда), 18:30
Радио "Варна", Арт салон, гр. Варна, бул. "Приморски" № 22


◊ ЗА КНИГАТА

Погледът назад към прозаичното творчество на Мария Станкова красноречиво показва умението й да разказва истории. Разпознаваме стил, усет за ирониите на живота, за парадокса и гротеската, които го съпътстват. В този аспект „Сузана и зяпачите“ е крачка напред не спрямо логиките, според които се конструира светът на Мария Станкова, а спрямо модела й на писане. Сложна, полифонична и театрална книга. Множественост и преплитане на звучащи гласове, които разказват историите вътре. Персонажи, които влизат в коментарни практики в разказването си. Колажност, динамичност.

„Сузана и зяпачите“ е книга за търсенето – между кризата и авантюрата, между миналото и настоящето. Книга с отворен финал, без фалшивата понякога финална точка накрая – като мимезис на живота, който никога не спира.
Кристина Йорданова

Мария Станкова е сред най-забележителните съвременни български писатели. Тя е чест за българите и България.
Божана Апостолова

Деветата книга на Мария Станкова е истински взрив на потребността да се разказват истории. Сузана върви по пътищата, увита в рибарска мрежа, до нея подтичва и философства черен козел със зелени очи; Слънчевата баба глади ризите на Слънцето и му готви леща, докато то мечтае да си намери булка, хубава като Шивачката-русалка; отегченият учител по химия Хари изоставя парализирания си син и тръгва да си дири късмета, но става производител на първокласна дрога; бившата барета от афганистанския фронт Василий, или Глиненото чудовище, търси лекар, който да извади имплантирана в него капсула... До тях са винаги Зяпачите – хоров глас на воайористичната страст. Те виждат всичко. И знаят всичко. Затова разказват, разказват невероятни истории от близо и далеч. Нелогичен, шарен, карнавален свят, в който бивало и небивало, реалност, митология, предразсъдъци и абсурд са се сплели в един сякаш неизтощим фойерверк на литературното въображение.
Проф. Милена Кирова за „Сузана и зяпачите”


◊ ЗА АВТОРА

Мария Станкова е родена през 1956 г. в гр. Бургас.
. 1975 г. – завършва СМУ “П. Пипков” със специалност "Виолончело"
. 1978 г. – завършва ИМХК към БДК – специалност "Виолончело"
. 1979-1982 г. – пом.-режисьор във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”
. 1982-1987 г. – пом.-режисьор в ДМТ “Ст. Македонски”
. 1998 г. – излиза първата й книга – “Наръчник по саморъчни убийства” със съдействието на “Сорос”. Книгата става “Книга на годината” на конкурса, организиран от фондация “Огнище”.
. 1999 г. – излизат книгите “Искам го мъртъв” и “Седем гневни жени”, отново със съдействието на “Сорос”.
. 1999 г. – разказът “Не се забърквай с вампири” печели втора награда за криминален разказ на конкурса “Агата”, организиран от ЛВ.
. 1999 г. – пиесата “За ръбовете на кръга” печели трета награда на Конкурса за млада българска драматургия, организиран от фондация “Концепция за театър” и специалната награда на името на Маргарит Минков за философско осмисляне на действителността
. 2000 г. – идеята за сценарий “Катунарка” печели наградата на СФД
. 2000 г. – разказът “Балкански напеви” печели единствената награда за проза на Конкурс, посветен на 150 г. от рождението на Иван Вазов и Захарий Стоянов.
. 2000 г. – пиесата “Миг от готови парчета” печели Конкурс на Център за театър. Не е поставена.
. 2001 г. – излиза книгата “Каталог на душите По” със съдействието на Национален център за книгата. Книгата е обявена за явление в българската литература от литературната критика.
. 2001 г. – пиесата “Ловът на пустинната хиена” печели награда на Конкурса за радиопиеси на БНР. Поставена е от радиотеатъра на БНР.
. 2001 г. – куклената пиеса “Малката фея от изгубеното езеро” печели конкурс на “Център за театър”. Пиесата е поставена в Пазарджишкия куклен театър
. 2002 г. – Станкова работи като редактор във в. “Литературен форум” и списание “Заедно”
. 2002 г. – сценарият “Маймуни през зимата” печели субсидия на НФЦ. Филмът е завършен, реж. М. Андонова. Печели наградата на фестивала в Карлови вари, “Златна роза” на фестивала във Варна и е определен да представлява България на “Оскар”. Филмът е награден и от НФЦ за най-добър филм за 2006 г.
. 2003 г. – радиопиесата “Житейският път на блатните скокливци” е номинирана за наградата на ВВС радио – Лондон
. 2004 г. – сценарият “Бюро за нестандартни услуги” печели конкурса на БНТ за игрален филм, режисьор – Николай Волев. Не е реализиран.
. 2004 г. – сборник разкази “
Бейби Лъжкиньо. Тъмни разкази” (ИК "Жанет 45")
. 2004 г. – “Карлсон и Дребосъчето” – куклена пиеса, поставена във видинския куклен театър, реж. Веселка Кунчева.
. 2005 г. – работи като сценарист в предаването “Защо не” с Марта Вачкова
. 2006 г. – излиза от печат романа “
Трикракото куче” (ИК "Жанет 45")
2006 г. – работи като главен редактор на списание “Книгите Днес” и сп. “Мъжът”
. 2006-2007 г. – сценарист на кукленото политическо шоу “Говорещи глави”
. 2006 г. – студентският филм “След няколко часа”, по новелата “Часовникарят”, печели наградата за студентски филм “Рано Пиле” и “Джеймисън” – реж. Николай Тодоров
. 2007 г. – пиесата “Анатомия на паяжината” е поставена в Севлиево и гр. Тараклия – Молдова.
. 2008 г. – “
Скука. 3 романа” (ИК "Жанет 45")
. 2010 г. – “Приказки от страната Поговория” (под псевдоним Агата Гибет; ИК "Жанет 45")
. 2012 г. – “Сузана и зяпачите” – роман (ИК "Жанет 45")

Поезия, проза и публицистика Мария Станкова е публикувала в: “Ах, Мария”, “Култура”, “Капитал”, “Витамин В”, “Съвременник”, “Труд”, “Сега” и др. Била е редактор на тийнейджърското списание “Заедно” (за деца от малцинствата).

От 2001 г. се занимава с журналистически разследвания – “Кой уби българската култура” (публикувано във в. “Литературен форум”) и “Из архивните потайности на престъпленията” в сп. “Съвременник”.

Пиеси:
“За ръбовете на кръга”, “Триптих”, “Анатомия на паяжината”, “Миг от готови парчета”, “Тротоар”, “Естествен враг”, “Малката фея от изгубеното езеро”, “Приказна бъркотия”, “Карлсон” – куклена пиеса

Радиопиеси:
“Ловът на пустинната хиена”, “Житейският път на блатните скокливци”

Проза: “Бейби лъжкиньо” – сборник разкази, “Трикракото куче” – роман, “Скука” – роман, “Приказки от страната Поговория”, “Дългоносият и вещицата” – детски роман, “Съмненията на водата” – роман

Сценарии: “Това е нищо” – сценарий за игрално-документален филм, “Марко и Хлое” – сценарий за комедиен филм, “Лисицата и Кукумявката” – сценарий за трилър, “Катунарка” – сценарий за игрален филм, “Бюро за нестандартни услуги” – сценарий за тв сериал, “Животът като пеперуда”, “Госпожица 311” – мистерии

Поезия: “Отвесни стихове по смисъла на Дао”, “Къси стихове”

√ Новата книга на Мария Станкова може да се поръча от "Книгосвят" -> Сузана и зяпачите

Автор: ИК "Жанет 45"
21.04.2012 г. 19:17
Посетено: 1901
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14594-predstavyane-na-suzana-i-zyapachite-ot-mariya-stankova