Издания / премиери

Представяне на "Яворов и Лора - мистерията на една гибел"

Документално-публицистичен роман на доц. Стефан Коларов

Представяне на "Яворов и Лора - мистерията на една гибел"


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 април 2012 г., от 17.30 часа, във фоайето на РБ „Любен Каравелов“ ще бъде представен документално-публицистичният роман на доц. Стефан Коларов „Яворов и Лора. Мистерията на една гибел“.

За да представи своята най-нова книга, гост в библиотеката ще бъде нейният автор - доц. Стефан Коларов. Организатори и домакини на събитието са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и книжарница „Хеликон“. Русенската публика ще има възможност да съпреживее събитията не само от трагичната нощ. Семейната трагедия се развива на фона на драматични исторически събития - войни, национална разпокъсаност, неосъществен стремеж за национално обединение. 

Авторът е преподавател в няколко български университета, доцент по нова българска литература. С Русе го свързва началото на творческия му път като журналист в местния вестник „Дунавска правда“. От тогава са изминали десетилетия, но той все така владее онази магия, която оживява думите и увлича публиката.

Анонс за автора и неговата книга ще направи доц. Руси Русев – преподавател в катедра „Български език, литература и изкуство” при Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Представянето на книгата на доц. Стефан Коларов е част от събитията, с които в Русе се поставя началото на поредица от инициативи, посветени на 100-годишнината от началото на кръвопролитните Балкански войни през 2012 и 2013 г.


◊ КНИГАТА

Два изстрела през нощта на 29 ноември на далечната 1913 г. слагат край на една от най-красивите и най-трагични любовни драми в българската история – тази между Лора и Яворов... И началото на мистериите, свързани с тяхната гибел.

„Револвер и любов“ е първа част от трилогията, посветена на поета и красивата му съпруга. Оформена професионално и с много вкус, тя бързо привлече вниманието на изкушените читатели. В книгата е отделено място и на русенския момент от тази драма. Майката на Лора - Екатерина Каравелова е едно от най-популярните имена на русенци в националната ни история. Първият съпруг на Лора е сред служителите на Търговската камара в Русе, в чиято сграда днес се помещава Русенската библиотека. В родния град на майка си, Лора Каравелова преживява едни от най–горчивите моменти в живота си, предвестие за последващата драма в живота на една от най–трагичните двойки в българския интелектуален свят.



Автор:
РБ "Любен каравелов", Русе
Публикация:
21.04.2012 г. 16:24
Етикети:
романЯворовпремиера на книгабиблиотекаРусеРБ Любен каравелов
Яворов и Лора - мистерията на една гибел
Лора Каравелова
Стефан Коларов
Посетено:
4131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14592-predstavyane-na-yavorov-i-lora-misteriyata-na-edna-gibel