Издания / премиери

Премиера на "Минало несвършено в музиката и политиката"

Книга на Лидия Анастасова – ярък представител на българската интелигенция, живяла (а не оцелявала) по времето на три Българии

Премиера на "Минало несвършено в музиката и политиката"


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
Ви кани на

премиера на книгата "Минало несвършено в музиката и политиката"
от Лидия Анастасова


Представят: Владимир Шумелов и Александър Симов

19 април 2012 г. (четвъртък), 18:00 часа
Съюз на българските журналисти, етаж 3 (ул. "Граф Игнатиев" 4)

 
◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

"Музиколожката Лидия Анастасова е необикновена жена, обладана от неспокоен дух и неистова жажда за справедливост. Тя вярва, че когато човек знае много, когато е бил свидетел на знаменателни събития и важни за историята „дребни“ случки, когато обича и търси истината, трябва да я предаде на поколенията. Не мислете обаче, че това са просто спомени или историята на един живот – тук е историята на родната социалдемокрация от началото на 30-те години на миналия век до наши дни. В този том ще откриете и историята на българската музикална култура през бурните години на ХХ век.

Лидия Анастасова има трудна житейска съдба, но и уникалния шанс да се среща и работи с титани на духа. Завършила е класическия отдел на Пета гимназия в София, следвала е славянска филология в Софийския университет, учила е оперно пеене, но по здравословни причини завършва теоретичния отдел на Музикалната академия. Тя е първата жена драматург на Софийската опера и първият музиковед в ръководния й екип.

Публикувала е музикална критика в авторитетните списания „Септември“ и „Пламък“, по-късно води рубрика във в. „Отечествен фронт“, но е сътрудничила непрекъснато на всички български списания и вестници. Работила е в музикалната редакция на Националното радио, автор е на популярни радиодраматизации.

„Минало несвършено в музиката и политиката“ е трудно определима в жанрово отношение книга. Най-голямото й достойнство е свидетелството от първо лице. В нея има премълчани истини и факти за още живи хора и наследници, но няма грам художествена измислица. Това е животът на Лидия Анастасова – ярък представител на будната българска интелигенция, живяла (а не оцелявала) по времето на три Българии".

Веселка Венкова
√ Книгата на Лидия Атанасова може да се поръча от "Книгосвят" -> Минало несвършено в музиката и политиката
Автор: ИК "Жанет 45"
18.04.2012 г. 18:41
Посетено: 1339
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14577-premiera-na-minalo-nesvarsheno-v-muzikata-i-politikata