Издания / премиери

Нов брой на списание "Знаци"

Под мотото "Варна - един духовен фар..."

Нов брой на списание "Знаци"


◊ СЪБИТИЕТО

Списание „Знаци“ не изневерява на своите читатели вече девета година – въпреки финансовата криза, въпреки пренебрежението към културните ценности в България.

Брой 1 за 2012 г. отново разгръща страници за ценителите на българската и славянската литератури. В рубриката „Пегас“ са представени поети от различни поколения: Драгомир Шопов, Димитър Васин, Маргарита Петкова, Камелия Кондова, Виолета Христова, Мая Дългъчева, Георги Атанасов, Тенко Тенев, Първолета Маджарска и Елисавета Шапкарева. Обърнато е внимание на наши автори, чиито произведения са преведени и забелязани от критиката в чужбина – Анжел Вагенщайн и Владимир Зарев.

С наближаването на Международния фестивал „Славянска прегръдка“ са преведени на български език стихове от участници в него – Виктор Мелник (Украйна), в превод на Бойка Драгомирецкая, Стефан Юрковски (Полша), в превод на Лъчезар Селяшки, както и още десетина поети, които са включени в антологията „Нова украинска поезия“ (подбор и превод на Анна Багряна и Димитър Христов).

Но сп. „Знаци“ обръща внимание и на други видове изкуства: музика – очерк за Георги Андреев (композитор, изпълнител и диригент), живопис – среща с художничката Миролюба Гендова, танцово изкуство – ансамбъл „Родопа“; и още – история, обществени науки, критически преглед.

 

За главната редакторка Елка Няголова и художника Валерий Пощаров всеки един брой е естетическо и емоционално прераждане, което те с много усилия и упование посвещават на своите приятели и почитатели в България и по света. Списание "Знаци" се получава в 40 държави.
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
11.04.2012 г. 13:02
Посетено:
2280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14539-nov-broy-na-spisanie-znatsi