Издания / премиери

Представяне на българското издание на книгата "Град печален" на Йежи Пилх

Съвременна полска литература

Представяне на българското издание на книгата "Град печален" на Йежи Пилх


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София
съвместно с
Издателство „Панорама + плюс”

канят на

4 април 2012 г., сряда, 18 ч., ул. Веслец” 12,
вход свободен

Представяне на българското издание на книгата „Град печален” на Йежи Пилх
(Издателство „Панорама + плюс”, София, 2011, превод – Силвия Борисова).

. Книгата и автора ще представи Силвия Чолева, поетеса и писателка, литературен критик и журналист, водеща на предаването „Артефир” в програма „Христо Ботев” на БНР. 

. Книгата излиза с подкрепата на Полския институт в София.
                                                                                          

◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА
      
Йежи Пилх (1952), полски писател, публицист, драматург  и филмов сценарист, автор на 16 повести, лауреат на наградата на Фондация „Кошчелски” (1989) за книгатa „Признанията на автора на нелегална еротична литература”, на наградата „Паспорт на Политика” (1998) за книгата „Безвъзвратно изгубена леворъкост”, на литературната награда НИКЕ (2001) за повестта си „При Силния ангел” (българско издание – 2003). Издадената през 2004 г. книга на Йежи Пилх „Град печален” е номинирана за литературната награда НИКЕ 2005.
     
„Град печален” е разказ за момче с необикновени способности, а действието протича на фона на съвременна Варшава. Главният герой Патрик притежава необикновената дарба да „чува” цифрите, избирани от хората при теглене на пари от банкоматите. Само от настроението му зависи какво ще прави с цифричките на ПИН-кода. Веднъж той опитва да „свали” стройна блондинка, а друг път „глобява” собственик на златна карта. Това специфично хоби не убягва от погледа на полицията…
     
Повестта прелива от лирични отклонения, игра на думи, а авторът жонглира със сложни повествователни похвати, за да изненада отново читателя в края на книгата. Въпреки мрачноватите визии и картини, които Пилх не спестява, книгата е изпълнена с хумор и бляскави диалози.

Автор: Полски институт - София
03.04.2012 г. 15:44
Посетено: 1269
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14492-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-knigata-grad-pechalen-na-yezhi-pilh