Издания / премиери

Маргарита Дупаринова – обречена да служи на театъра

Представяне на книга и откриване на изложба в Народния театър

Маргарита Дупаринова – обречена да служи на театъра


◊ СЪБИТИЕТО

Народен Театър „Иван Вазов”
Издателство „Българска книжница”
БЗНС
и
авторът д-р Валерия Кардашевска

Ви канят

на представянето на книгата и откриването на изложбата

„Маргарита Дупаринова – обречена да служи на театъра”



30.03.2012 г. (петък), 17 часа
Народен театър “Иван Вазов”
Фоайе І Балкон


◊ КНИГАТА

Книгата на д-р Валерия Кардашевска „Маргарита Дупаринова – обречена да служи на театъра” разтваря завесата за живота и творчеството на една от големите български актриси, играла на сцената на Народния театър повече от 60 години.
     
В книгата задълбочено се изследва съзряването на Дупаринова като личност и творец. Издирена е и събрана богата информация за живота и творчеството на М. Дупаринова. Цитирани са много рецензии, портрети, интервюта, филми, както и непосредствени анкети с нейни колеги, режисьори, приятели. Интересни са интервютата с децата й – Момчил Карамитев и Маргарита Карамитева. Ценни са разговорите, проведени със самата актриса. Тя разказва, спомня си, споделя мисли за актьорската професия и театъра. Утвърждава значението на гражданската позиция за твореца, както и неговата отговорност и дисциплина във изкуството и в личния му живот. В книгата са описани семейството и средата, в която израства актрисата и които са формирали не само таланта, а волята, амбицията и силата на характера й. Отделено е специално място за обучението на Дупаринова и нейните учители в школата на Народния театър. Така опознаваме методологията на Н. Масалитинов, Г. Стаматов, Хр. Цанков, Ек. Краснополска, Г. Глоке, Р. Роснер. Авторката подробно анализира творческите срещи на Дупаринова с големите български режисьори – Кр. Мирски, М. Бениеш, Б. Дановски, Ст. Сърчаджиев и Ф. Филипов. В голяма степен книгата ни запознава и с тяхната методология, която се е отразила на изразните средства и подхода в работата на актрисата. В. Кардашевска се спира и посочва влиянието на различните световни театрални школи, които чрез драматургията и режисьорите също са въздействали на чувствителната актриса. Подробно е описана и нейната работата с известните режисьори – Б. Бабочкин и Б. Захава от Русия  и Т. Музенидис от Гърция, което ни запознава и с тяхната методология.
   
Последователно се представят всички значими роли на Дупаринова. Има цитирани извадки от театрални рецензии за тях, както и размислите на самата актриса. Особено внимание е отделено на работата на актрисата със словото, пластиката, даже и жеста. За това, както и за анализа на различните школи и методи в актьорските изпълнения, книгата може да служи като учебник по актьорско майсторство. Но тя е любопитна и четивна за всички любители на театралното изкуство. А за бъдещите режисьори, артисти и педагози, е необходима.


Издава „Българска книжница”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
29.03.2012 г. 15:24
Етикети:
литературни новиниизложбакнигатеатърНТ Иван Вазов
д-р Валерия Кардашевска
Маргарита Дупаринова
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14455-margarita-duparinova-obrechena-da-sluzhi-na-teatara