Издания / премиери

"Уплашеният човек" на Румен Леонидов отново ще проговори

Представяне на книгата в Столична библиотека

◊ СЪБИТИЕТО

„Уплашеният човек” на Румен Леонидов отново ще проговори


Сборникът с есета ще бъде представен от известния адвокат Хари Харалампиев и редактора на книгата Асен Валентинов

Събитието е предвидено за 29 март 2012 от 18 ч. в пиано бар „Social club”, намиращ се в Столичната библиотека, пл. „Славейков” 4

Столичното читалище “Гоце Делчев-1927”, единственото в София, основано от бежанци от Егейска и Вардарска Македония, организира представяне на част от публицистичното и критическото творчество на поета Румен Леонидов. Както е известно, авторът на „Уплашеният човек” е правнук на войводата Леонид Янков, на когото бе посветена стихосбирката му „Сляпа неделя”, най-продаваната стихосбирка за миналата година.


◊ ЗА КНИГАТА

Сборникът „Уплашеният човек”
съдържа 40 „свободни съчинения” от Румен Леонидов, писани през последните 11 години. Това са особени есета, нов вид очищения, интелектуални проповеди, очовечаващи скърби, плач по Неповторимия случай в сюжета на вселената Константин Павлов и Простосмъртния пророк Йордан Радичков, литургии за Христо Фотев и Никола Фурнаджиев, надгробно слово за Христо Смирненски, усамотение с Христо Ботев, който, според автора, ако беше жив, щеше да бъде безработен.

И още: реч за Яворов и Демоните на българския дух, одяконяване с Васил Кунчев Левский – извънбрачното дете на Свободата, който е предаден за пари. Тук са и озарения за сляпата светица Преподобна Стойна и жената микроскоп, феноменалната българка Слава Севрюкова, както и силни, къси удари от близка дистанция, разтърсващи ченето на съвремието, плюс осветлени откровения и живи примери от мъртвите духовни настойници.

„Уплашеният човек” завършва с едноименното есе, което стана емблематично за Леонидов, след лекцията му на същата тема, изговорена по време на Международните празници на поезията в Любляна, Република Словения.

Съставител и редактор на сборника е брилянтният есеист Асен Валентинов (виж книгата му „Безлунния”), който е подредил хармонично разноликите текстове на Леонидов и те звучат акапелно, със своя акустика, и придобиват естеството на духовна материя, насъщно допълнение към природите на поета. Книгата е отличена в конкурса „Помощ за книгата” на Министерството на културата и излезе със знака на изд. „Изток-Запад”.

Известният адвокат Хари Харалампиев е автор на шест книги с литературни отзиви, есета, публицистични текстове, знакови защитни речи, словесни портрети за български предводители на словото, лични разпятия от думи.
√ Книгата на Румен Леонидов може да се поръча онлайн от "Книгосвят":
->> Уплашеният човек
Автор: Организаторите
28.03.2012 г. 13:39
Посетено: 1152
Етикети: представяне, нова книга, Румен Леонидов, издателство Изток-Запад, Асен Валентинов, Хари Харалампиев, Уплашеният човек
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14444-uplasheniyat-chovek-na-rumen-leonidov-otnovo-shte-progovori