Издания / премиери

Премиера на романа "Южни зими" от Норберт Гщрайн

Книга от поредицата "Вълшебната планина" на изд. "Атлантис-КЛ"

Премиера на романа "Южни зими" от Норберт Гщрайн


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Атлантис-КЛ"  
представя
новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”
"Южни зими"
от австрийския писател Норберт Гщрайн

Превод Любомир Илиев

На 22 март, от 18,30 часа в книжарницата на издателството – Bücherstube „Atlantis-KL”
София, ул. "Паренсов" 29



Току-що навършила петдесет години и уплашена от събитията в родината си Югославия, Мария решава да напусне Виена и да прекара лятото в Загреб без мъжа си – макар там да е надвиснала опасността от нова война. Там се впуска в любовна авантюра с млад войник, докато един ден я застига вестникарска обява с текст: „Мария, баща ти те търси.“

Баща й е някогашен парашутист, който непосредствено след Втората световна война е избягал от мъстта на партизаните чак в Буенос Айрес и сега решава, че е ударил часът за възобновяване на борбата. Мария винаги го е смятала за мъртъв, но сега проумява, че всъщност я е изоставил като дете. Истински ясен й става обаче едва след интервюто с него в местен вестник: „Хърватски антикомунист се завръща след четиридесет и пет години изгнание от Аржентина в родината си.“

В необикновено напрегнатия си роман Норберт Гщрайн разказва историята на два живота, в които е отразено половин столетие от европейската история:
- историята на един мъж, емигрант с объркан югославски произход, който след изселването си преди почти 50 години в Аржентина, не е зървал родината си, понеже там тутакси биха го изправили на съд.
- и историята на дъщеря му, която години наред е плащала дан, задето през войната родният й баща е стоял на погрешната страна, и която въпреки това като че ли не знае на коя страна стои самата тя.


◊ ЗА АВТОРА

Норберт Гщрайн е един от най-интригуващите съвременни австрийски писатели. Роден е през 1964 г. в Тирол, живее в Хамбург. Завършил е математика и философия на езика. Още с първите си разкази привлича вниманието на литературната критика, а романите му „Английските години”, „Занаятът да убиваш”, „Южни зими” му носят престижни награди като Литературната награда на Берлин, наградата “Алфред Дьоблин”, литературната награда на фондация “Конрад Аденауер” и др.


◊ ОТЗИВИ

Немскоезичната преса за книгата:

Грандиозен роман, който увлича читателя от първата си страница, но не го оставя и след затварянето на последната.
„Франкфуртер рундшау“

В „Южни зими“ намират място важни събития от историята на ХХ век: краят на Втората световна война през 1945-а, студентските вълнения през 1968-а, рухването на комунизма през 1989/91-а. Взаимното им преплитане е по силите само на голям автор.
„Ди Цайт“

Гщрайн разказва леко, но в същото време извънредно прецизно.
„Нойе Цюрхер Цайтунг“


◊ ЗА ПОРЕДИЦАТА

Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина”, в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Как се появи наденичката с къри” от Уве Тим, „Пърформанс в Шанхай” от Зилке Шойерман, „Дървосекачество” от Томас Бернхард, „Не бях аз” от Кристоф Магнусон, „Блуменберг” от Сибиле Левичаров.


◊ ЗА ПРЕВОДАЧА

Любомир Илиев е един от най-изтъкнатите български преводачи. В две последователни години – 2008 и 2009 – той заслужи Националната награда за превод „Христо Г. Данов”. Предстои му и връчването на Австрийската държавна награда за литературен превод за 2012 г.
Списъкът на преведените от него творби е внушителен и респектира със сложността на текстовете, разнообразието на жанровете и художествените форми.

Сред многобройните му преводи се открояват “Корабът на глупците” на Себастиян Брант, “Натан Мъдрецът” на Лесинг, драмите на Шилер, Гьотевият “Фауст”, “Смъртта на Вергилий” на Херман Брох, “Сидхарта” на Херман Хесе, както и творби на по-съвременни автори като Хайнрих Бьол, Зигфрид Ленц, Бернхард Шлинк, Ханс-Улрих Трайхел, Уве Тим, Мартин Зутер, Даниел Келман, Гюнтер Грас и др.

Забележителен връх в творческата кариера на Любомир Илиев е преводът му на знаменития роман “Човекът без качества” от Роберт Музил.

Автор:
Издателство "Атлантис-КЛ"
Публикация:
21.03.2012 г. 15:23
Посетено:
1638
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14376-premiera-na-romana-yuzhni-zimi-ot-norbert-gshtrayn