Издания / премиери

Премиера на книгата "Еротични спомени" от Златко Ангелов

Сборник от три разказа и две новели

Премиера на книгата "Еротични спомени" от Златко Ангелов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" ви кани на премиера на книгата "Еротични спомени" от Златко Ангелов.

21 март 2012 г., сряда от 18.30 часа
в галерия Снежана, ул. „Денкоглу“ 30 (до бул. „Витоша“),

Сборникът от три разказа и две новели ще представи проф. Михаил Неделчев.

Петте истории в тази книга са обединени от темата за отговорността пред любовта, вината пред другия и неосъщественото покаяние. Героят на всяка от тях е български имигрант в САЩ, който виси в пространството между два свята, обречен да търси своя истински идентитет. Всяка от историите се развива около съдбовните събития в човешкия живот: любов, секс, родителство, изневяра, смърт. Това са истории за безотечествеността, драматизирана в любовния живот на главния герой. Въпреки че е успял на новото място и се е интегрирал, душата му е раздвоена между света, който е напуснал с омерзение и болка, и този, който го е приютил, но не е оправдал много от надеждите му. Новият свят го удовлетворява, но не му достига емоционално и го предизвиква да си спомня стария. Животът му се оказва неочаквано, но закономерно, зависим от греховете му, извършени преди. Пълзящото вътрешно напрежение на сюжета изкривява и двата свята, но и ги допълва и оцветява, придава им лудост и чар.

Златко Ангелов е лекар по образование, през годините работи като преподавател по анатомия, участъков лекар, журналист, писател в рекламата и писател на медицински теми. Живее в Канада от август 1992 г., а в САЩ от юли 1999 г. Женен, с шест деца. Понастоящем е писател и редактор към Международната писателска програма в Айова.
 

◊ ДУМИ НА АВТОРА

„Заглавието на тази книга се роди спонтанно. И не претърпя по-нататъшни промени. Всеки го хареса – някои с усмивка, други с критични бележки, трети с възторг. Колкото и думата еротични да изглежда конкретна, в това съчетание има голяма доза себеирония. Но – противно на някои лични коментари – в него става най-малко дума за сексуална еротика. Сексуалното е винаги налице в живота ни, но е трудно уловимо в действията и решенията, с които направляваме съдбата си. Никой не е успял да го улови, да го сложи в клетка и да каже: ето, това е то! А всяко нещо, което ни се изплъзва, не престава да предизвиква нашия интерес. Спомените за моя минал живот – а вярвам, че е така и със спомените на всеки, който го е напуснал и живее втори живот – са еротични, доколкото поддържат интереса ми към него, опарват ме с тръпка, карат ме да се чувствам жив, произвеждат нова енергия, предизвикват любопитството ми, точно така както тялото ми не спира да поддържа интереса ми към жените.

С негово разрешение и неизразима благодарност си позволявам да цитирам онова, което ми каза в частен разговор моят приятел и литературен ментор Владимир Зарев:

„Това, че ти имаш стил, великолепен, лично твой словесен изказ, един неизчерпаем и разнообразен набор от словесни средства, единствено твое и различимо разказваческо изкуство, не ме изненада. Умението ти да сътворяваш себе си, околното, да надникваш в най-тънките и деликатни селения на човешкото чрез думи бе очевадно още в есетата ти за Америка. Това, което така щастливо ме обърка, направо ме порази сега, е: ти имаш свой неоткрит от никого и неповторим свят! Образите и сюжетът в словесното пространство са изградени така, че постигат максимална реалистична искреност чрез максималната субективност на писателското ти наблюдение. Ти наблюдаваш света от свой собствен ъгъл, виждаш само това, което те интересува. Само по себе си това усилие, това „провиждане“ е уникално и неповторимо, но то е достатъчно да изпълни и пресъздаде реалния свят. Ти наблюдаваш определени, различни, натоварени с драматизъм и съдбовност само твои неща, които всички ние знаем, но сякаш сме забравили и не се досещаме за тях. Това е най-важното в писателския занаят, това е най-важното във всяко истинско изкуство.“     
Златко Ангелов




√ Сборникът на Златко Ангелов може да се закупи от книжарница "Книгосвят" -> Еротични спомени

√ Друга книга на Златко Ангелов може да прочетете онлайн на свободен достъп в издателство "LiterNet" -> Комунизмът и угризенията на един по неволя виновник
Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
20.03.2012 г. 14:06
Посетено:
1929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14365-premiera-na-knigata-erotichni-spomeni-ot-zlatko-angelov