Издания / премиери

Премиера на "Градът ІІ - жените и мъжете" от Сим Алексиев

Издателство "Хермес" представя новата книга на Сим Алексиев

Премиера на "Градът ІІ - жените и мъжете" от Сим Алексиев


◊ СЪБИТИЕТО

На 22.03.2012 г. в книжарница “Хермес Централ” в Пловдив на ул. "Патриарх Евтимий" 12 издателство "Хермес" и Сим Алексиев Ви канят на премиера на новата му книга – “Градът ІІ – жените и мъжета”.

Книгата ще представи проф. Светлозар Игов, със специалното участие на актьорите Симеон Алексиев и Стефан Попов.


Сим (Симеон) Алексиев е роден през 1976 г. в София. Вече 17 години заедно с Краси Алексиева ръководи галерия „Възраждане“, Стария град, Пловдив. През 2006 г. излиза дебютната му книга „Градът – градя и руша“, която бе изключително добре приета от публика и критика. Новата му книга е своеобразно продължение на темите, които вълнуват младия автор. Пише стихове от десетгодишен. Дванадесетгодишен е лауреат на детския конкурс „Искри“ на БНР. Публикувал е в сп. „Детски свят“, сп. „Тракия“, алманах „Антимовския хан“, алманах „Света гора“ и др.


◊ ОТЗИВИ

Поезията на Сим Алексиев е жива, съвременна, откровена, понякога груба, предизвикателна. Стихотворенията са послания, съблекли формите си. Така смисълът остава оголен, суров, истински. Върху света е легнала постмодерната ирония на един човек, който го мисли драматично.

Доц. Иван Станков

 

Това е поезия, която убива позата, за да възкреси спонтанния свят на човека. В такъв момент отпадат границите и каноните; живеещият се вглежда в раждането си точно толкова, колкото и в смъртта.

Поетът удря шамари на нашите очаквания и представи, а внезапността на тези шамари е по-­въздействаща отколкото християнската благотворителност на плесницата на едната буза.

Ако думите са се превърнали в порядък, то той ги лишава от свободата им. Сим Алексиев ги е дарил със собствената си свобода, която на пръв поглед изглежда безотговорност, но всъщност е една трудна игра на надежди в един живот, който е прекалено раздробен, за да има само едно разпятие.

Доц. д-­р Радослав Радев

 

 

 

√ Стихосбирката на Сим Алексиев може да поръчате от книжарница "Книгосвят" -> Градът II

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
18.03.2012 г. 10:40
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14342-premiera-na-gradat-zhenite-i-mazhete-ot-sim-aleksiev