Издания / премиери

Премиера на книгата "Очи на сляп, език на болен" от Любомир Николов

Майсторска книга. Истинско читателско пиршество

Премиера на книгата "Очи на сляп, език на болен" от Любомир Николов


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
представя

"Очи на сляп, език на болен" от Любомир Николов

Редактор Виктор Самуилов
Оформление Райчо Станев

• Премиера:
15 март 2012 (четвъртък), 18:30
Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1, София

. Представя Митко Новков


◊ КНИГАТА

"Очи на сляп, език на болен". Светът зад страниците не е тоя, който познавате. Учудването и смехът в тази книга извират отвсякъде. Вътре е паноптикум от хора, отказали да изгладят живота си, като сляпа ютия в ръцете на Съдбата.

Има истории за мъдри деца и безотговорни възрастни, които често си разменят местата и в тоя хаос свободата се оказва щастие. Фантастични версии на несъстояли се събития, реални до уплах. Полковници опрашват дървета, жужейки като пчели, приповдигнати хора се вълнуват от най-обикновени неща, мегаломани мерят сили, а среднощни шофьори превозват пътници в ума си, докато свършат горивото. За да се усетят живи, криещите се в страниците скачат до припадък, рисуват кривогледите си деца, кипят от енергия и безумие. Някои оцеляват и след смъртта си, за да досаждат на другите.

Носителят на наградата „Чудомир“ и автор на "
Въжеиграчът Карой" е заредил в картечницата най-поразяващи думи и ловът на истории може да започне.


Любомир Николов е роден през 1961 г. в София. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал във Варшавския университет.

Книгата му "Въжеиграчът Карой" (Сиела, 2009) е номинирана за награда „Хеликон”, както и за книга на годината. Разказите му са публикувани в "Капитал Лайт", "Труд", "Литературен вестник", "Стършел", "Сега", "Съвременник", "Знаци", "Страница" и в няколко антологии със съвременни български разкази. Носител е на наградата „Чудомир“ (2008) и на други награди.


◊ ОТЗИВИ

„Майсторска книга: такава сигурност на почерка при баланс между младежки поглед и внимателно и мъдро разбиране е нещо твърде рядко. Усетът на Любомир Николов за социалната и политическата нищета на съвременността никога не затъва в дребнавост, а напротив, винаги съумява да отвори прозорец отвъд нейните ограничения. Финалът на разказите е почти без изключение с характер  на „озарение“, бърз, неочакван и неоспорим. Истинско читателско пиршество.“
Миглена Николчина 

„Силата в гласа на разказвача Любомир П. Николов прелива от форте към пианисимо (и обратно) не само когато осмисля картини и сюжети от битието, а и когато интригуващо изрича фантастичните си прозрения за човешкото ни присъствие и подир сетния акорд на нашето земно диминуендо – дори тогава, след неминуемото разтление ни предстои, според ведрия възглед на автора, да останем информационно активни, диалогични и разсъждаващи...“
Виктор Самуилов

„В последните години се появи писателски кръг „Бърза литература“. Нещо като „Бърза закуска“. Но постепенно светът загърбва „Макдоналдс“ и идеята за „бързо хранене“. Все повече стават ресторантите, където хората предпочитат да похапват бавно и с удоволствие.

Сравнението между яденето и литературата може би е изтъркано и твърде елементарно, но я вярно. Едното е предназначено за тялото, пък другото – за душата. А душата няма нужда от „бърза литература“ – напротив, истинското удоволствие идва с бавното четене.

Любомир Николов е „бавен“ писател. Не обсебен от мисълта за пари и слава, без суета и светски суматохи, а единствено с идеята, че има какво да ни разкаже. И то по свой, оригинален начин.“
Михаил Вешим
 
„Любомир Николов не е автор, който се чете бързо. Трябва да се чете внимателно и бавно и колкото повече човек го чете и препрочита, толкова повече неща преоткрива, тъй като е многопластов, приказен и с интелигентен хумор.“
— Божидара Турзоновова, словашка актриса

√ Книгата на Любомир Николов може да се поръча онлайн от книжарница "Книгосвят" -> Очи на сляп, език на болен
Автор: ИК "Жанет 45"
13.03.2012 г. 15:58
Посетено: 1085
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14313-premiera-na-knigata-ochi-na-slyap-ezik-na-bolen-ot-lyubomir-nikolov