Издания / премиери

Премиера на книгата на Христо Кърджилов "Свински парчета"

Роман-гротеска на отлетелите и позабравени години на безвремие; шарж за едни и обвинение към други

Премиера на книгата на Христо Кърджилов "Свински парчета"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" и Христо Кърджилов ви канят на премиера на "Свински парчета".

Деян Донков и Радина Кърджилова ще прочетат откъси от книгата по време на премиерата й на 6 март от 18.00 часа в „Соушъл джаз клуб” на Столична библиотека, площад "Славейков" 4.

 
Това е забавна история, която разказва как се прилага нагледно кръчмарската философия на оцеляването във времето на развития социализъм.


. С любезното съдействие на Домейн Пещера.


◊ КНИГАТА

В питейното заведение „Мусала“ една колоритна компания от постоянни посетители вечер след вечер споделя абсурдния си живот с всички негови бивалици и небивалици, възможни само по времето на късния социализъм. Тук се подвизават актьори, лекари, бивши фабриканти и търговци, журналисти, поети, тенекеджии, художници, водопроводчици, инженери, паркетчии или просто пияници без ясна професия. Героите изживяват безкрайните си алкохолни часове, споделени на маса дори с хора, които не биха поздравили на улицата.

Друг абсурд, възможен само при „победилия“ социализъм: периодично кръчмата се преобразява в изборен пункт, с цялата му бутафорна декорация, бюрократична организация, ярък букет от персонажи. Тогава уж фарсовото противопоставяне между власт и поданици извежда романа от външно анекдотичното му звучене. Става ясно, че за мнозина кръчмарското общуване е философия на оцеляването, вид съпротива срещу липсата на възможности за свободно изразяване и реализация.

„Свински парчета“ е заключил в себе си прикрит драматизъм, който се изразява с фразата: „Може да е смешно, но за жалост не е весело.“ Романът е една гротеска на отлетелите и позабравени години на безвремие; той е шарж за едни и обвинение към други; едновременно разсмива и натъжава до сълзи. „Забавно“ пропиленият живот при социализма провокира спомени у едни, невесели размисли у други, но не оставя никого безразличен.


Известният художник и носител на много български и международни награди за графика, живопис и илюстрация 
Христо Кърджилов (р. 1952 г.) напоследък се изявява и като белетрист. Сборникът му с разкази и новели „Котки в квартал Страх“ (2007), илюстриран от самия автор, направи впечатление с необичайната за българската литература атмосфера на загадъчност и фаталистичност, с нетрадиционния избор на сюжети и персонажи извън родната действителност. Романът „Свински парчета“ е втората книга на Христо Кърджилов.





√ Романът на Христо Кърджилов може да се поръча от книжарница "Книгосвят":
-> Свински парчета
Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
05.03.2012 г. 15:40
Посетено:
1513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14257-premiera-na-knigata-na-hristo-kardzhilov-svinski-parcheta