Издания / премиери

Туристически гид "Габрово - столица на хумора"

В навечерието на 40-я си рожден ден ДХС поднася ново издание

Туристически гид  "Габрово - столица на хумора"◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на 40-я си рожден ден, уникалният музей "Дом на хумора и сатирата" вече поднесе подарък на габровци и гости на града. Това е туристически гид, озаглавен „Габрово – столица на хумора”.

Изданието има претенцията да е единствено по рода си на габровска територия масово издание, насочено към туристическия сектор! За първи път сбито, със сочен език, достоверно и с много илюстративен материал (повече от 200 снимки) няколко специалисти в ДХС са си поставили за цел да обяснят феномена габровски хумор. За да бъдем съвсем точни, преди няколко години екипът разработи по проект същия туристически справочник с версия и на английски език, но поради ограничения тираж той не можеше да получи разпространение и да се появи на книжните лавици. Това е 40-то издание на Музея, осъществено за последните осемнадесет години.


◊ ИЗДАНИЕТО

Второто преработено и допълнено издание на туристическия пътеводител не само е достъпно за най-широк кръг читатели и любители на подобен род справочници, но е и крачка напред в сравнение с предходното: поднася сверена и актуализирана информация за транспорта, местата за настаняване, туристическите агенции, подсказва къде един гост на града може да похапне и какви културни забележителности да посети, посочени са манастирите в близост до Габрово, има информация и за любителите на планинския туризъм.

Още в първата глава („Хуморът – безценната валута на Габрово”) авторката Татяна Цанкова, директор на ДХС, отговаря на редица от най-често задаваните въпроси: кога и как започва легитимирането на Габрово като град на пестеливци; защо, когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави; защо за габровци се разказват вицове и откога датират първите значими издания с габровски хумор. Неусетно авторката ни кани да посетим Дома на хумора, без да е обстоятелствена, но същевременно достатъчно убедително ни внушава: хуморът не само е здраве, той е задължителен елемент от формулата на успеха.

Пътешествието продължава със запознаване с културните забележителности на града („Габрово – градът с характер, който гради мостове” с автор Стефка Боева), разбира се, с акцент върху паметниците на габровската спестовност. Боева е избрала за начална точка на своя маршрут скулптурните фигури в Парка на смеха около Дома на хумора, тръгва към центъра с мостовете и кулите, за да възкликне: „Благословен е всеки град на мостове”. „Фактът, че 10 от 20-те моста са издържани в архитектура с духовно послание, посветени са на определени събития или явления, е върхова даденост в туристическо отношение. Няма друг български град с 10 пластично оформени моста, които да разказват чрез камък и метал за миналото, поминъка, духовните върхове, поривите към свобода на своето население.”

След мостовете, интересно е поднесена информация за Градската часовникова кула, за храмовете, НАГ, сградата на библиотеката и читалище „Априлов-Палаузов”, за Дома на културата, Спортната зала. Следва презентация на Регионалния исторически музей с Дечковата къща, Националния музей на образованието, Планетариума, Художествената галерия, Драматичния и Кукления театър, Габровския камерен оркестър и Оркестър „Габрово”. В експозето са намерили място и описания за АЕК „Етър” и АИР „Боженци”.

Гидът предлага професионална информация за туристически агенции: препоръчани са няколко културно-туристически маршрути за разглеждане на Габрово с различни тематични акценти, обозначени и на приложената карта на града. Така за два дни любознателният турист може да се запознае с „Корените на габровския хумор”, да дойде в Габрово на хаджилък (само в Габрово и само в ДХС са „събрани” на едно място фрески от 20 български църкви и манастири в изложбата „Грехът”), за ученици е подходящ маршрутът „От Априлов до планета Габрово” (също за два дни). Подсказани са и други възможности.

Дарина Маринчевска ни разкрива прелестни и малко познати кътчета от ДХС (”Домът на хумора и сатирата – визитната картичка на Габрово”). Научаваме подробности за малката планета Габрово, защо наричат Габрово столица на хумора, защо за габровци се разказват вицове, защо габровският хумор е все така актуален у нас и популярен по света. Отбелязани са атракции, постоянни експозиции, сувенири, издания, Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, отличията и признанията за работата на ръководството и екипа на Веселата къща.

Ето че стигаме до популярния календар на веселите габровски събития. Да, ДХС вписа в съвременната градска празничност дати като 1 април – рождения ден на Музея и на планета Габрово, третата събота на май всяка нечетна година – Международното биенале; третата неделя на май всяка нечетна година – Националната среща-наддумване „Благолаж”; единадесетият ден от единадесетия месец с ритуала по откриването на Петото годишно време, Веселите четвъртъци („Весел габровски календар”, автор Галина Бонева).

И ако всичко дотук е издържано в сериозен и сдържан тон, то в последните страници Венета Козарева ни поднася весели и забавни истории, истинска случка с дядо Миню Попа, единственото реално лице – герой на габровските вицове. Те са за хора с чувство за хумор, които могат да отличат реалното от фантазното. Затова до полушеговитите габровски рецепти, толкова подходящи във време на криза, са и съвсем сериозните изпитани във времето пестеливи и оригинални габровски блюда, подходящи за всички времена и сезони.


◊ ЕКИПЪТ

Най-новото издание на Дома на хумора е създадено от екип, включващ Т. Цанкова (и редактор на справочника), Ст. Боева, Д. Маринчевска, Г. Бонева, В. Георгиева, проектът, художественото оформление и илюстрациите са на Й. Шиякова, фотографиите и компютърната обработка - на инж. П. Йорданов и Хр. Райков. 

Използваните фотоси са от архива на ДХС, Сдружение „Планета Габрово” и други специализирани издания за Габрово. Предпечатът е осъществен от „Перфект” ООД, а печатът - в „Дедракс” АД в тираж 1000. Предстои и издание на английски език. Гидът се продава на щанда на Музея. Така ДХС дари Габрово и неговите туристи с ценен съвременен справочник. Нашият град и нашите гости го заслужават.

Автор: Венета Георгиева
28.02.2012 г. 16:42
Посетено: 1494
Етикети: ДХС, габровски хумор, юбилей, издание, Габрово, столица на хумора, Туристически гид
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14199-turisticheski-gid-gabrovo-stolitsa-na-humora