Издания / премиери

Представяне на "Подсвирквайки – към Голгота" от Маргарита Петкова

За живота и любовта - непресторено, неподправено и открито

Представяне на "Подсвирквайки – към Голгота" от Маргарита Петкова


◊ СЪБИТИЕТО

Новата книга на
Маргарита Петкова „Подсвирквайки – към Голгота” ще бъде представена в София.

Премиерата ще се състои на 23 февруари 2012 г. от 18:00 часа в Social Club пиано бар в Столичната библиотека, пл. „Славейков” 4.

Издател на книгата е ИК „Персей” с подкрепата на Министерство на културата по програма „Помощ на книгата”.


◊ КНИГАТА

Скандално-откровена още от първата си стихосбирка, „Дива къпина”, предизвикала сензация през 1983 г., Маргарита Петкова отново говори за живота и любовта непресторено, неподправено и открито. „Подсвирквайки – към Голгота” е 13-тата й книга.

В предговора към нея поетесата Камелия Кондова пише: „Тази жена е научила много хора (сред щастливците съм и аз), че драматичната поезия не е сълзливата поезия, че автоиронията е задължителна, когато най-много те боли и че болката може да се трансформира в красота, послание, философия. И ако от живота не винаги произтича поезия – от поезията й непременно произтича живот. Най-неоспоримото доказателство, че любов и живот са синоними, съществува точно в тази книга. „От любов, е знайно, никой не умира. Впрочем, а без нея – има ли живот?”


Маргарита Петкова е родена на 21 февруари 1956 г. в София. Завършила е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на стотици прекрасни стихове, по нейни текстове са създадени някои от най-обичаните български популярни песни.


Автор:
Леда Аврамова
Публикация:
22.02.2012 г. 21:56
Посетено:
2171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14163-predstavyane-na-podsvirkvayki-kam-golgota-ot-margarita-petkova