Издания / премиери

"Отворена книга" на Марин Георгиев в Пловдив

Представя писателят Георги Мишев

"Отворена книга" на Марин Георгиев в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на "Отворена книга" на Марин Георгиев в Пловдив

На 23 февруари от 18 ч. в книжарница „Хермес-Централ”

Книгата ще представи писателят Георги Мишев


◊ ЛИЧЕН РОМАН

Тук съм аз: от детството – до днес.

Уви, възкресеният с думи живот не е оригинал, а копие.

Веднага след промяната – ноември 1989 г., започнах и завърших – март 1990 г., спомените си за софийските си митарства. Не знаех свободата ще има ли друг шанс.

За разлика от мнозинството български писатели, не чаках да премина тиха бяла Дунава и тогава да се изхрабря и назова поименно и моите мъчители, и на себеподобните ми; реших да ги покажа приживе, тук, още сега; и аз - сред тях, лице в лице, очи в очи; смятах непочтен похвата, битуващ по нас: писателят Х. каза; У. сподели... Освободих "героите си" от анонимност; ако съм излъгал – нека ме опровергаят. Предложих им открития, публичен двубой.

Като изключим полемиката с Николай Хайтов в "Литературен форум" през 1990 г., досега никой друг не се е обадил.

Как тази книга да не е отворена?! Да не е недовършена? Толкова са ме обвинявали, че съм бил храненик на Отворено общество, че поне определението му да присвоя!

Отколе знам: в изкуството, ако нещо си направил – никой не може да ти го отнеме; ако не си – никой не може да ти го даде!

Читателю, гол съм пред теб, както майка ме е родила!
Не се боя, защото не съм излъгал.

Човек в живота може и да послъгва. Но пише ли – о, това е вече друго!

За мен е като да се изповядваш. Като да легнеш под ножа. Мърдане няма!

И да става, каквото ще става!

Тази книга ще я затвори само Този, който отвори книгата на живота ми.

Авторът


◊ ЗА АВТОРА

Марин Георгиев е роден на 9 април 1946 г. в с. Биволаре, Плевенско. Завършил е Техникум по механотехника в Плевен и българска филология във ВТУ "Братя Кирил й Методий". Бил е редактор в културния отдел на Радио Варна. Работил е във вестниците "Учителско дело", "Народна младеж", "Пулс", "Литературен фронт".

В края на 1981 г. е приет за член на Съюза на българските писатели, преди това - в Съюза на българските журналисти и после в Съюза на българските преводачи. В края на декември 1990 е назначен за заместник-главен редактор на бившия орган на СБП "Литературен фронт", преименуван от новото ръководство в "Литературен форум". В началото на 1991 г. основава първото частно издание в областта на културата - "Литературен форум - ООД". На 05.02.1992 г. е избран от общото събрание на съдружниците за управител на фирмата и директор на вестника и издателството, а от 2001 г., е собственик на вестника и издателството. През 1994 г. създава Сдружение на българските писатели, а през 1996 г. - "Форум Българо-унгарска взаимност - 2014" със седалища в Будапеща и София.

Стихове на Марин Георгиев са превеждани в антологии на българската поезия в Русия, САЩ, Унгария и Македония, а отделни публикации има на руски, английски, унгарски, финландски, словашки, гръцки, румънски, албански и др. Принос в документалистиката е романът му разследване "Третият разстрел".

През май 2001 г., Марин Георгиев получава високото държавно отличие на Унгарската република за изключителни заслуги в популяризирането и представянето на унгарската култура - "Про Култура Хунгарика", връчено му лично от министъра на културата на Република Унгария.





√ Книгата на Марин Георгиев може да се поръча онлайн с 5% отстъпка от книжарница "Книгосвят":
-> Отворена книга
Автор:
Издателство "Хермес"
Публикация:
21.02.2012 г. 17:53
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14149-otvorena-kniga-na-marin-georgiev-v-plovdiv