Издания / премиери

Премиера на книгата "Пътеводител на дивите места"

Среща с авторите Оля Стоянова и Живко Джаков

Премиера на книгата "Пътеводител на дивите места"


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" ви кани на премиера на книгата "Пътеводител на дивите места" от
Оля Стоянова и Живко Джаков

На 21 февруари 2012 (вторник) от 19.00 часа
в „Плюс Това” (ул. "Марин Дринов" 30, София)

На 21 февруари от 19.00 часа Оля Стоянова и Живко не само ще раздават автографи, но ще използват повода да си поговорим за дивите места у нас.

В „Пътеводител на дивите места” те събират на едно място истории и фотографии за скални църкви и пещери, разкази за светилища и за изоставени села, за каньони и за средновековни параклиси, кацнали на ръба на пропастта.

А първият тираж на книгата беше изчерпан още преди премиерата.Оля Стоянова и Живко Джаков пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години и в нея събират на едно място истории и фотографии от водопади, скални църкви, римски пътища и стари крепости, изоставени села и каньони, скални светилища и върхове.

„Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път - на приятели. Вече петнайсет години ги търсим умишлено, понякога с месеци правим планове как ще потеглим нанякъде, а все не стигаме дотам, друг път за стотен път се връщаме на любимите места и стискаме палци да не са се променили”, пише Оля Стоянова.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Оля Стоянова е родена през 1977 г. в София. Журналист, автор на пет книги - "Фотографии" (2000 г.), "Проза" (2002 г.), "Пътна карта" (2003 г.), "Лични географии" (2005 г.) и сборник с разкази „Какво сънуват вълците” (2011 г.). Завършила е Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и след това специалност "Културология". Работила е десет години като журналист във в. „Дневник”, а преди това е била редактор във в. „Литературен форум”.

Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски. Има куп награди за поезия, проза и журналистика.

Тази година спечели Първа награда в Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев, Първа награда в конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”.

Живко Джаков е роден през 1972 г. в София. Фотограф, графичен дизайнер и планински спасител.
Имат три деца.


◊ ЗА КНИГАТА

„Пътеводител на дивите места”

„Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“. И не – идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково, в долината на каньона Шегава или в село Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи.

Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред.

Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп (страшно ни върви!), качвали сме стопаджии (в тези неща трябва да има приемственост), спали сме на палатка къде ли не (понякога и без палатка, край пътя), живели сме на връх Мургаш три години (по-точно един от нас работеше там), носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп (преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина), фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите.

Но и днес се взираме в картата, готови сме с още по-дълъг списък от места и, повярвайте, непременно ще ги обходим... Защото дивите места се колекционират цял живот. А самият живот създава подобни книги”, пишат Оля Стоянова и Живко Джаков.

√ Може да обходите дивите места чрез пътеводителя на Оля Стоянова и Живко Джаков, ако го поръчате от книжарница "Книгосвят"
>>> Пътеводител на дивите места


Автор: ИК Жанет 45
17.02.2012 г. 14:27
Посетено: 1394
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14123-premiera-na-knigata-patevoditel-na-divite-mesta