Издания / премиери

Представяне на книгата "История на Чехия"

Мащабен труд на проф. Ян Рихлик и доц. Владимир Пенчев

Представяне на книгата "История на Чехия"


◊ СЪБИТИЕТО


Чешки културен институт, Бохемия клуб и издателство "Парадигма" Ви канят на 9 февруари 2012 г. в Чешкия културен център в София, където от 18:30 ч. ще се състои представяне на книгата "История на Чехия". Тя е мащабен труд на проф. Ян Рихлик от Философския факултет на Карловия университет в Прага и доц. Владимир Пенчев от Института за етнология и фолклористика с Ентнографски музей към БАН.


◊ КНИГАТА


Книгата е написана специално за българските читатели, тя не е превод на вече публикуван чешки текст. Ян Рихлик е автор на историческата част в книгата, която е написана на чешки, но след извършения от Владимир Пенчев, български бохемист, научен работник в Института за фолклор при БАН и доцент в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград, превод, е авторизирана. Същевременно Владимир Пенчев авторизира самия превод и написва частта за историята на културата.

Главата за чешко-българските връзки представлява актуализиран и допълнен превод от чешкия текст на „История на България”, публикувана в Прага през 2000 г. и претърпяла ново издание през 2002 г., като нейни автори са отново Ян Рихлик и Владимир Пенчев.

Автор:
Парадигма
Публикация:
03.02.2012 г. 11:04
Етикети:
историякнигаБохемия клубЧехия
Чешки институт
доц. Владимир Пенчев
проф. Ян Рихлик
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14025-predstavyane-na-knigata-istoriya-na-chehiya