Издания / премиери

Обсъждане произведенията на авторите от Сливен за 2011 година

Първи литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за 2012 г.

Първият литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за 2012 година в Сливен по традиция бе посветен на прегледа на излезлите през миналата година книги на авторите от региона, членове на различни творчески съюзи и обединения. Директорката на културния институт Росица Петрова-Василева, откривайки проявата, подчерта, че тя не толкова цели пространен анализ на достойнствата на произведенията, колкото анотиране на съдържанието, отликите и отбелязване на „книжовния факт”. Тя констатира намаляващ брой на издадени книги с поезия (14) в 2011 г., което отдаде на различни причини и сред тях – на вече изграждащата се по-голяма авторова самовзискателност и на затрудненията, породени от финансовата криза, но също и запазване на относителна „стабилност” на творбите в раздел „проза” (40).

Със задълбочения си подход и тази година анализиращите Димитър Бечев – литературен критик и директор на Регионалната библиотека в Ямбол, и Тенко Тенев – поет, председател на Сдружението на писателите в съседния град, потвърдиха традицията за проникване в художествения свят и творческата индивидуалност на всеки от авторите, акцентирайки главно на „приносните моменти” и на някои откроили се за периода постижения.

Впечатлява видовото разнообразие, чрез което са оформили посланията си авторите в раздел „поезия”: лирични стихотворения, миниатюри, епиграми и политическа сатира, стихотворения за деца, „интервюта за животни” в стихове и др. Книгите излизат със знака на ИК „Персей”, София и столичното издателство „Колхида”, но преимуществено – в сливенските издателства „Обнова” и „Жажда”, като се откроява и присъствието като илюстратори на някои утвърдени художници, като Петър Кайраков, Елена Терзиева и др. И в новата книга на Кети Бозукова „Оцеляла с любов” завладява себевглеждането на лирическата героиня и пътешествието на душата по зрими и не толкова видими пространства. Авторката се представя и с излязлото в Македония заглавие „Сон по нарачка”, препев Виолета Златева-Кочани: Центар за култура „Бели мугри”, 2011. По идея на работилия дълги години като репортер и редактор за БТА Георги Ведроденски е намерен от събратята му интересен ракурс към сътворената от тях „поезия и проза” и респектиращата годишнина - 113 г. от съществуването на институцията, чрез книгата „Вечери край Цариградското”, 2011. Сред открояващите се с почерка на автора си книги е „Мравки” (миниатюри) на Деньо Денев, за чийто щрих Т. Тенев подчерта родство с този на Ат. Далчев и Ал. Геров. Тревожните наблюдения и прозрения за нашето време, синтезирани в политическата сатира на Светозар Господинов („Електорален катехизис: стихотворения и епиграми”, изд. „Обнова”, Сл., 2011), ще запазят очевидно своята валидност и в утрешния ден на съвременника. Лирическата чувствителност и духовните хоризонти на съвременната жена прозират в книгите на Анна Малешкова (“Какво си ти”, „Жажда”, 2011 г.) и Емилия Рохова-Койчева („Моят свят”), в същата издателска къща, Сливен.

Съобразно своята чувствителност, словесна интерпретация на детския свят и присъствието на животните в него, с вълнение и различна сполука са подходили авторите от региона, издали през миналата година книги за деца: Георги Вълчев, Павлина Топалова (3), Руска Раданчева, Щилиян Щилиянов, Ана Малешкова.

Литературният критик Димитър Бечев, с присъщите си умения за читателско проникновение и „културологичен подход”, анализира 24 книги в раздел „Проза”, търсейки опорите на авторите в социалните и обществени процеси и явления и художественото им претворяване. Той открои няколко издания, сред които том 2. на Регионалния исторически музей в Сливен със заглавие „Българският периодичен печат през Възраждането” (ИК „Жажда”, 2011), както и това на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”: „Националният фестивал на детската книга. Национален литературен конкурс „Моята приказка за доброто” (Сл., 2011), сборника с доклади от „кръглата маса” по време на Фестивала „Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене”, изданието за XV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” и др.

2011 г. е благодатна с излезлите от печат т. 7, 8, 9 и 10 от Избраните съчинения на писателя, поета и изследователя Камен Васевски – впечатляващ венец на професионалния му и житейски път. Богатата ерудиция, себеотдаденост и труд на Камен Васевски даряват читателя чрез томовете, излезли със знака на издателство „Български писател”, с ценни изследвания за живота и спомени за художници (т. 7, под наслов „Живи остават сред нас”, „Български писател”, С., 2011), за писатели (т. 8 и т. 9 „Предишна памет”, в същото издателство, 2011) и с представените в т. 10 „Други думи: есета, пътеписи, интервюта, фрагменти”, „Български писател”, 2011).

Преображенията на прозата са намерили проявление в издания с различна тематична и жанрова характеристика: представени са документални новели от Ана Величкова (изд. авт. С., 2011), публицистика и критика от Димитър Генчев под наслов „Съчки в огъня” (изд. „Обнова”, Сл., 2011), новелите на Панайот Пенев и разказите на Неделчо Домусчиев, есеистичните спомени на Йордан Калайков за Сливен (изд. „Авангард”, С., 2011) и легендите на Петър Добрев и Дора Куршумова за Сливенския Балкан и др. Пътепис „Непозната светлина” и впечатленията на Екатерина Петрова от Куфра, от сърцето на Либийската пустиня, ще заинтригуват читателя със съдбите на робите и авантюристите (изд. „Българска книжица”, С., 2011).

В раздел „Отраслева литература” читателите се запознават с т. 2. от поредицата „Будна памет за Сливен”, 2011 г. – краеведски труд на стоматолога д-р Андон Боджиев, който представя след дългогодишно проучване определени райони на Сливен чрез света на старите улици и махали, по архиви и в спомени на съвременници. В книгата на Камен Васевски „По-силен от злото, неразлъчен от вярата си” (изд. „Български писател”, 2011) е представен животът на „оцелелия българин Петър Захаров”. В този раздел се открояват и две издания: „Пентикостар на български език” (превод и адапт. Методий Григоров, “Обнова”, Сл., 2011), включващ службите на Пасхата и неделите след Възкресение Христово, както и излезлите със знака на това издателство „Сакрални студии” от маестро М. Григоров. Ще привлекат вниманието на читателя и „спомените за писатели” на Надя Неделина (изд. „Българска книжица”, 2011) и книгата на Атанас Цонков „Далечни и близки светове”, ИК „Жажда”, 2011 г., съдържаща писма, спомени, рецензии и др. за Йордан Йовков.

Сред изследванията за историята на отделни селища и райони се отличава с професионалния подход колективният труд, дело на етнолога д-р Владимир Демирев, историка Васил Дечев и Надежда Тодорова „Фолклорната история на Твърдишко” (ИК „Жажда”, 2011). В раздела на „отраслевата литература” са представени спомени за някои селища, като Ичера (на Сава Гевренов („Крисан-С", 2011), за труда на чифтчиите в Ичера от Велико Жеков, за миналото и настоящето на с. Прохорово от Ганка Иванова; потърсени са историческите корени и делата на личности от родното село на Желяз Кондев – Драгоданово в т. 1 и 2; от Иван Тенев е направен историко-географски преглед и са дадени сведения за родовете в с. Седларево, а Мария Захариева е представила съдбата на потомците на известния род Сярови. В своя „политически дневник” Ана Величкова е осмислила 1999 година като „праг от миналото към бъдещето” (изд. авт., 2011). Издателските къщи „Жажда” и „Обнова” са поставили знака си през 2011 г. и върху две книги на Красимир Стефанов, разкриващи неговите интереси в сферата на „енергичната философия” и „енергичния космически експеримент”.

Разнопосочните тематични, жанрови търсения и художествено претворяване на човека и живота в творбите на авторите от Сливен, обнадеждават за бъдещи процеси на личностно развитие, професионално израстване и приноси в развоя на националната литература.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.01.2012 г. 01:15
Посетено:
1972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14002-obsazhdane-proizvedeniyata-na-avtorite-ot-sliven-za-2011-godina