Издания / премиери

"Българчето от Аляска" - премиера в София

Деян Енев с нов сборник разкази

"Българчето от Аляска" - премиера в София


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската премиера

на книгата „Българчето от Аляска. Софийски разкази”
от Деян Енев

ще бъде на 12 януари 2012 г.
в галерия „Снежана” (ул. "Денкооглу" 30) от 19 часа

Слова ще произнесат проф. Калин Янакиев, Калин Терзийски и Митко Новков.

Книгата с клеймото на „Сиела” излезе от печатницата на 13 декември, деня, в който православната църква почита паметта на св. Герман Аляскински, покръстителя на Аляска.

Сборникът съдържа 41 разказа.


◊ ДРУГИТЕ ЗА КНИГАТА

Силвия Чолева:
„Името му е вече марка за качество в съвременната българска литература. В новата си книга с разкази той изненадва с нова посока в своето писане, а именно разказ на ръба на документалното, а защо не и отвъд него.
Хиперреалист ли е Деян Енев?”


Митко Новков:
„По същия начин, по който чуваме стоновете и хлиповете на света в написаното от Йордан Йовков, по същия начин чуваме стоновете и хлиповете на света и в написаното от Деян Енев. Има една успоредица на звуците, които идват от Добруджа, и тези, които пристигат от София. Успоредица, която еднакво ни стиска за гърлото, кара ни да преглъщаме на сухо, очите ни да се насълзяват, а устните почти безмълвно да шептят молитви към Бога. Една вселенска жалост ни обзема, кара ни да осъзнаем, че на този свят наистина има много мъка, която не можем да унищожим, но поне можем да ограничим като не прибавяме към нея, а отнемаме.

В този смисъл Деян Енев е най-точният, най-умелият, най-добрият продължител днес на Йовковата традиция в българския разказ – една традиция, която поставя в центъра най-опърпаните, най-никаквите хорица, които животът сякаш е запратил в ъгъла на света, наказвайки ги, но въпреки това те не му се сърдят, а примирено, с едно почти християнско смирение приемат ударите му и ги понасят мълчаливо."




√ Два от най-добрите разкази от сборника на Деян Енев може да прочетете още сега в Електронно списание LiterNet -> Игуаната, Секачите.

√ А самата книга може да си поръчате от книжарница "Книгосвят" -> Българчето от Аляска. Софийски разкази
Автор:
Публикация:
07.01.2012 г. 18:50
Посетено:
1905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13894-balgarcheto-ot-alyaska-premiera-v-sofiya