Издания / премиери

Софийска премиера на романа "Нобелистът" от Елена Алексиева

Кой ще бъде българският Нобелов лауреат?

Софийска премиера на романа "Нобелистът" от Елена Алексиева


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 януари 2012 г., от 19.00 в галерия „Снежана”, Елена Алексиева и издателство „Сиела”, подпомагани от проф. Светлозар Игов и актьорите Михаил Милчев и Мила Банчева, стартират официалното издирване на двама липсващи Нобелови лауреати: безследно изчезналият в България Едуардо Гертелсман и неговият български колега с все още неизяснена самоличност.

Кой пръв ще стигне до истината? Българската литература или МВР?


◊ ЗА РОМАНА

Една топла пролетна привечер луксозен автомобил прекосява центъра на София на път към Университета. В него е Нобеловият лауреат за литература Едуардо Гертелсман, дошъл в страната на среща със своите български читатели. През нощта обаче писателят изчезва безследно от хотела си, а на следващата сутрин в телевизията се получава загадъчен видеоклип, в който неизвестни похитители искат откуп за отвлечения нобелист.

Три дни по-късно край обезлюденото село Малиново е открит трупът на писателя Асен Войнов, облечен в дрехите на Нобеловия лауреат.
 
Разследването е възложено на инспектор Ванда Беловска. Подложена на силен политически натиск от ръководството на Системата, постоянно заплашвана от своя шеф, Беловска не подбира средствата, които могат да я отведат до истината. Водена от максимата, че единствено престъпникът знае всичко за престъплението, тя се забърква в съмнителни отношения със съмнителни хора, тласкани от болезнени и налудничави амбиции.

Със съсипан личен живот и билет, купен от неин информатор, инспектор Беловска най-сетне стига до Цюрих, където могъща литературна агенция буквално отглежда нобелисти. В битката за слава и огромни тиражи всичко е позволено.
 
Но къде все пак е Гертелсман?

И кой ще бъде българският Нобелов лауреат?


Отговорите ще узнаете на 9 януари, освен ако не си купите книгата предварително и не изпреварите всички.

Вход свободен.





√ А
предварително книгата на Елена Алексиева може да сe закупи от книжарница "Книгосвят" -> Нобелистът

√ Преди това обаче е добре да прочетем проникновения анализ на проф. Светлозар Игов в Електронно списание LiterNet -> Роман за българския Нобелов синдром
Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
06.01.2012 г. 13:40
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13879-sofiyska-premiera-na-romana-nobelistat-ot-elena-aleksieva