Издания / премиери

Премиера на "Следобедите на ленивия любовник" от Димитър Ганев

19-годишният писател с втора книга

Премиера на "Следобедите на ленивия любовник" от Димитър Ганев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" представя сборника с разкази "Следобедите на ленивия любовник" от Димитър Ганев.

11 януари 2012 г. (сряда), 19.00 часа
"Петното на Роршах" (София, ул. "Христо Белчев" 8А)

Книгата ще представят
Тома Марков, Васил Георгиев и Стефан Прохоров.


◊ ЗА АВТОРА

Димитър Ганев е роден през 1992 г. в София. Завършва 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” и в момента живее във Виена, където е студент във Виенския университет. Пише от ранна детска възраст. Печелил е първа награда в множество литературни конкурси, сред които за най-добър разказ на „Списание Едно”, на книжарници „Хеликон”, на Българското национално радио, на фондация „Братя Мормареви”, на списание „Пламък” и други. Печелил е също така конкурс за драматургия на театър „Възраждане”. През 2009 г. печели и първа награда в конкурса „Рашко Сугарев” за най-добър публикуван разказ през 2008 г., с което става най-младият лауреат в историята му. Публикува в много печатни и електронни издания. Превеждан е на английски, немски и руски. Работил е като сценарист на телевизионно предаване и журналист. Издава първия си сборник с разкази, когато е на 15 години – „Безлични истории”.


◊ ЗА КНИГАТА

„Следобедите на ленивия любовник” от Димитър Ганев е поразителен сборник с разкази. Истории, подредени като сребърни лъжички за чай в чекмеджето на шкаф от розово дърво, произведен в колониите специално за конкретен и таен салон на нечие имперско адмиралтейство.

Тези разкази ще бъдат винаги като фотоси и филми, направени от автора за конкретното време, гледани през едно друго конкретно време – кутия с двойно дъно на дъното на тайното чекмедже на същия този адмиралтейски шкаф, където се пазят тайните карти за Протоците. Сборникът прекрасно разкрива технологията на ухажването, която от своя страна е полезна за всичко, защото ухажването на нещата е музиката на любопитството, което от своя страна е изградено от нотите на опита.

Този сборник е орган "Зилберман", с всичките музикални тръби на ежедневието, които само голям и роден майстор може да накара да не свирят фалшиво. Господин Димитър Ганев с лекота съумява да върже панделката на темата, каквато и да е тя, на изящна папийонка, и така в панделката няма дори и сянка от баналност. Не я развързвайте, защото ще я унищожите и ще я сведете отново до банална панделка. А всеки знае какво става с панделките…

Колкото до мен и ролята ми на взискателен читател, сборникът успя да ми внуши да се чувствам добре, а именно да бъда любознателно умен. И го желая на всички. Нека да разказваме истории. Успеем ли – ставаме наистина живи.”
Тома Марков



√ Сборникът с разкази на Димитър Ганев може да поръчате от книжарница "Книгосвят" ->
Следобедите на ленивия любовник
Автор:
ИК "Сиела"
Публикация:
04.01.2012 г. 19:09
Посетено:
1860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13873-premiera-na-sledobedite-na-leniviya-lyubovnik-ot-dimitar-ganev