Издания / премиери

Премиера на "Разкопчаване на тялото" в София

Новата поетична книга на Аксиния Михайлова

Премиера на "Разкопчаване на тялото" в София


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" има удоволствието да ви покани на

представянето на поетичната книга "Разкопчаване на тялото" от Аксиния Михайлова

20 декември 2011 (вторник) 19.00
Галерия "Снежана", ул. "Денкоглу" 30

"... и всяка част от разкопчаното тяло
сънува различен сън:
стъпалата в зелени ливади
върху дланите - морски птици
и вече съвсем не разбирам
кой ушива ризата
кой разкопчава тялото."


• Читателски отзив за
книгата "Разкопчаване на тялото" можете да прочетете тук:
http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=13656&sid=64
 

◊ ЗА АВТОРА

Аксиния Михайлова, поет и преводач, е родена на 13 април 1963 г. в с. Ракево, Северозападна България. Автор на няколко поетични книги: “Тревите на съня” (поезия, 1994), “Луна в празен вагон” (поезия, 2004); “Три сезона” (кратки форми, билингва, бълг./фр., 2005), "Krotenie/Domptage" (2006, Bratislava), "Най-ниската част на небето" (2008).

Нейни стихове са печатани почти във всички български литературни списания и вестници, в различни антологии в България и чужбина. Публикувани са във Франция, Белгия, Италия, Канада, Румъния, Молдова, Словакия, Сърбия, Хърватска, Македония, Литва, Латвия, Египет, както в български, руски, белгийски, френски и японски литературни сайтове.

Участва в основаването на първото частно литературно списание “Ах, Мария”, член на редколегията му.

Съставител и преводач на “Антология на съвременната литовската поезия” (ФБЛ, 2007), “Антология на съвременната латвийска поезия” (ФБЛ, 2008), както и на повече от двадесет книги с поезия и проза. Сред преведените от нея автори са Жорж Батай, Жан Жьоне, Венюс Кури-Гата, Силви Жермен, Пиер Буржад, Жан-Клод Вилен, Роз-Мари Франсоа, Хориа Бъдеску, Фабио Ското, Владас Бразюнас, Корнелиус Платялис, Марцелиюс Мартинайтис, Дагния Дрейка, Александър Чакс, Линда Мария Барос, Лилиан Вутерс.

През 2002 г. участва в учредяването на поетическото движение “Cap à l’Est” в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоговорящи поети от Средна и Източна Европа и става представител на движението за България.

Носител на няколко награди за поезия и превод, сред които и две международни награди, връчени й през 2009 г.: годишната награда на Съюза на литовските писатели за стихосбирката „Необикновено е да си жив” на Марцелиюс Мартинайтис и наградата на името на латвийския поет Александър Чакс за публикувания на български език сборник с избрани стихове на поета „Огледала на въображението”. И двете книги са част от колекцията „На Острова на блажените” на издателство ФБЛ.

Участвала е в множество европейски и световни поетични фестивали и форуми. Член на Сдружението на Българските писатели и Българския ПЕН-клуб. Живее и работи в София.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
19.12.2011 г. 13:37
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13825-premiera-na-razkopchavane-na-tyaloto-v-sofiya