Издания / премиери

ЕaSTories - По-Близкият Изток. Източните истории вече са тук

Излезе първият брой на най-новото списание в българското електронно пространство

◊ СЪБИТИЕТО

ЕaSTories - По-Близкият Изток. Източните истории вече са тук

На 09 декември 2011 г. излезе първият брой на най-новото списание в българското електронно пространство.

Каква е връзката между кускуса, будизма, шевиците по носиите на палестинците и българите, първата упойка в света, последните Нобелови лауреати за мир? Всички те идват от Изтока, може би достигат до Запада, а може би не. Коя е Тауаккул Карман? А Мухаммад Юнис? Как изглежда Индия през очите на едно българско момиче? Какво е раи? Опитахме са да отговорим на тези въпроси с думи, образи, преживелици и факти. И направихме "EaSTories По-Близкият Изток". Не искаме да делим Изтока и Запада на някакви цивилизационни несъвместимости, нито да ги величаем като незаменими диалогични половини на едно цяло. Те просто са заедно в един свят.


◊ ПЪРВИЯТ БРОЙ

Първият брой е с двигател и основна тема НАЧАЛОТО. Екипът на "EaSTories По-Близкият Изток" обясни мотивите си: „Защото началото винаги трябва да ни движи: напред, назад, на запад или изток, в емоция, мисъл и критика. Защо избрахме Изтока? Той не е екзотично клише. Убедени сме, че той ни е по-познат, отколкото си мислим. Просто ни липсва осъзнатата връзка с него. Седнахме и започнахме да майсторим EaSTories, защото това наистина е по-близкият изток. В живота всеки ден поставяме нови начала - от типичната закуска до нетипичната среща с другите или със същите. Сега искаме да ви споделим още едно начало.”

Главният редактор – социологът Дарина Кючукова, сподели с нас: „EaSTories е чудесна инициатива, която има за цел да приближи до нас едни всъщност не толкова далечни пространства. Предлагаме акценти, фрагменти и детайли на това, което мислим като Изток и получаваме една изключително интересна мозайка, в която можем да поместим само парченца от целия източен колорит. Списанието събира лични позиции, нови призми, други гледни точки и специфичните ни рефлекси да засичаме по-близкия изток около нас. Личното ми желание е да успеем да създадем един лек (light) модел на разбиране на източната култура, който да формира траен интерес и мислене за нея.”

Екипът, работил над списанието, е съставен изцяло от доброволци - членове и стажанти на Асоциация АРАБИС, външни автори и е със специалното участие на университетски преподаватели. Графичното оформление е дело на талантливия и в други сфери арабист Виктория Тошкова. Авторите в списанието са заинтересувани от и професионално свързани с неклишираната връзка между източното и западното. Целта им е да достигнат до хората в България, които не са или са съвсем бегло запознати с Изтока в многообразието от неговата
необхватност и по-специално - в неговото ежедневно плътно взаимодействие с нашия „западен” свят. Особена целева група на EaSTories са и новите млади, т.е. онези млади, които предпочитат онлайн пространството като среда, в която се информират, в която се случва общуването им и в която намират и изразяват интересите си.

Списанието е напълно безплатно и ще бъде публикувано всеки два месеца на сайта на Асоциация АРАБИС: http://www.arabis-bg.org/eastories.html, и във фейсбук страницата на организацията: Arabis - Арабис. Очаквайте новия брой през януари с водеща тема Чудесата.

С коментари и въпроси или за контакт с главния редактор и авторите можете да се обръщате към ПР-а на Асоциация АРАБИС и списание "EaSTories По-Близкият Изток" – Диана Павлова на: d.pavlova@arabis-bg.org, office@arabis-bg.org


А сега вижте къде ще ви отведат червените обувки...

Автор:
Екипът на "EaSTories По-Близкият Изток"
Публикация:
16.12.2011 г. 22:44
Етикети:
електронни медииИзтокпериодикаАсоциация АРАБИС
източни истории
арабистика
източни страни
По-Близкият Изток
списание EaSTories
Посетено:
1351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13818-eastories-po-blizkiyat-iztok-iztochnite-istorii-veche-sa-tuk