Издания / премиери

Детска книга за Габрово издава Момчил Цонев

"Снежно Габрово за деца" е с премиера на 19 декември в Дома на хумора и сатирата

Детска книга за Габрово издава Момчил Цонев


◊ ПРЕМИЕРА

„Снежно Габрово за деца“ е най-новата книга на Момчил Цонев, чиято премиера предстои на 19 декември (понеделник) от 17:30 ч. в Дома на хумора.

На премиерата ще участва и Камерният смесен хор при Националната Априловска гимназия с ръководител Виолета Василева.


◊ КНИГАТА

Авторът на „Имало едно време в Габрово“ този път е решил да разкаже на най-малките габровчета за родния град. На фокус е зимата и най-празничното време от годината – Коледа и Нова година.

„Снежно Габрово за деца“ е пътеводител за всичко най-важно и най-габровско през зимата – най-малките ще могат да прочетат забавни разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти.

Книгата е богато илюстрирана с рисунки на деца от габровските училища „Васил Левски“ и „Ран Босилек“.


◊ ЗА АВТОРА

Момчил Цонев е млад габровец, който от няколко години публикува издания за историята на Габрово под наименованието „Габрово – живият град“. Момчил Цонев завършва Националната Априловска гимназия, дипломира се като журналист в Софийския университет, магистър е по история и теория на съвременните изкуства.


◊ ГАБРОВО - ЖИВИЯТ ГРАД

„Снежно Габрово за деца“ е третата книга от колекцията „Габрово – живият град“ на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово и Фондация за българска литература. Досега в поредицата бяха публикувани фотографското издание „Имало едно време в Габрово“ и изследването
Габрово и габровци в старата книжнина Т.1: Пътеписи (1662-1878 година) в съавторство с Даниела Цонева.


◊ ДУМИ ОТ АВТОРА

„Тази книга ще запознае малките деца на Габрово с тяхното родно място. По един увлекателен и забавен начин книгата разкрива това, което всяко габровско дете и всеки пораснал габровец трябва да знае, за да бъде горд и достоен гражданин на нашия град“ – споделя авторът. На габровския книжен пазар липсва към момента подобна детска книжка и изданието на Момчил Цонев „Снежно Габрово за деца” ще бъде полезното и увлекателно четиво по родолюбие за най-малките.


◊ ОТКЪС ОТ "СНЕЖНО ГАБРОВО ЗА ДЕЦА"

„Историята има своите фундаментални въпроси. За да си фундаментален, трябва да си труден за разбиране. Ако ти е трудно да разбереш защо мама и татко винаги са толкова заети, това вече е фундаментален въпрос! Като например откога има габровци на планетата Земя - и това е фундаментален въпрос. Дори е по-лесно да кажем откога има планета Габрово (не е известно на нея да има габровци!). Има я от 1 април 1976 година, когато е открита и за улеснение на възрастните е наречена астероид 2206. Разбира се, възрастните ще спорят, че астероид е имало и преди това, но откъде са толкова сигурни?! Кой няма да забележи цяло Габрово в небето, ако го е имало и преди 1976 г.?! Казват, че първият габровец на планетата Земя бил Рачо Ковача. Паметникът му в реката е национално чудо. Фундаментално погледнато, даже и световно!“ – разказва Момчил Цонев в „Снежно Габрово за деца“.

Автор:
Публикация:
16.12.2011 г. 14:39
Посетено:
1505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13810-detska-kniga-za-gabrovo-izdava-momchil-tsonev