Издания / премиери

ИК "Жанет 45" представя новия роман на Георги Господинов "Физика на тъгата"

Премиера на романа в София

ИК "Жанет 45" представя новия роман на Георги Господинов "Физика на тъгата"


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет 45" и Театрална работилница "Сфумато"

Ви канят на премиера на новия роман

"
Физика на тъгата" от
Георги Господинов

13 декември 2011 (вторник) 19.00
Театрална работилница "Сфумато"
ул. "Димитър Греков" 2

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

Аз сме. Едно момче говори - от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре.

Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.

Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Ако “Естествен роман” беше “машина за истории” (Le Courrier), то във "Физика на тъгата" машината е пусната на пълни обороти.


◊ ОТКЪС

Пролог

Роден съм в края на август 1913 като човешко същество от мъжки пол. Не знам точната дата. Чакали са ме няколко дни да видят ще оцелея ли и тогава са ме записали. Така правели с всички. Лятната работа привършвала, трябвало да се прибере това-онова от полето, кравата се отелила, грижи покрай нея. Започвала Голямата война. Преболедувал съм я наред с останалите детски болести, варицела, морбили и пр.

Роден съм 2 часа преди изгрев слънце като винена муха. Ще умра довечера след залез слънце. 

Роден съм на 1 януари 1968 като човешко същество от мъжки пол. Помня в детайли цялата 1968-а отначало докрай. Не си спомням нищо от годината, която сме сега. Дори не знам номера й.

Винаги съм бил роден. Все още си спомням началото на Ледената епоха и края на Студената война. Гледката на умиращи динозаври (и в двете епохи) е едно от най-непоносимите неща, които съм виждал. 

Не съм роден все още. Предстоя. На минус седем месеца съм. Не знам как се брои това отрицателно време в утробата. Голям съм, голяма съм (все още не знаят пола ми) колкото маслина, тежа грам и половина. Опашката ми постепенно се прибира. Животното в мен си отива, махайки ми с чезнещата си опашка. Май съм избран за човешко същество. Тук е тъмно и уютно, вързан съм за нещо, което мърда.

Роден съм на 6 септември 1944 като човешко същество от мъжки пол. Военно време. След седмица баща ми заминал на фронта. На майка ми кърмата пресъхнала. Една леля бездетка искала да ме вземе и да ме отгледа, да ме осинови, ама не ме дали. Ревял съм по цели нощи от глад. Давали ми да смуча хляб, натопен във вино, като биберон. 

Помня се роден като шипков храст, яребица, Гинко Билоба, охлюв, облак през юни (споменът е кратък), лилав есенен минзухар край Халензее, подранила череша, скована от късен априлски сняг, като сняг, сковал подлъгано черешово дърво... 

Аз сме.


◊ ЗА АВТОРА


Георги Господинов
(1968) е автор на книги с поезия, проза, пиеси, трагикомикс и др. Неговият "Естествен роман" е публикуван на 19 езика, сред които английски, немски, френски, испански. Получава отзиви в "Ню Йоркър", "Гардиан", "Таймс", "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Книгата му с разкази "И други истории" е преведена на 8 езика, американското й издание е в номинациите на най-голямата международна награда в жанра - "Франк О’Конър". Участва в антологията "Best European Fiction, 2010", публикувана в САЩ.


Световните медии за "Естествен роман"

Ироник на отчаянието... (Neue Zürcher Zeitung)

Нежен и безмилостен... невлизащ в никакви категории. (Page, Pari)

Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия... (Times)               

Земен и интелектуален едновременно. (The Guardian)                   

Удивителна плътност! Десет пъти над онова, което правят повечето немски автори. (Norddeutscher Rundfunk)



√ Книгата на Георги Господинов може да закупите от книжарница "Книгосвят" в два варианта:

-> Физика на тъгата - мека корица, 13.30 лв.
-> Физика на тъгата - твърда корица, 16.15 лв.

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.12.2011 г. 19:38
Посетено:
2756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13753-ik-zhanet-45-predstavya-noviya-roman-na-georgi-gospodinov-fizika-na-tagata