Издания / премиери

Представяне на сборника с разкази "Чекмедже за единични неща" от Гергана Пожарски

Нова българска проза в кафе-книжарница "Пейпъркейк"

Представяне на сборника с разкази "Чекмедже за единични неща" от Гергана Пожарски


◊ СЪБИТИЕТО
 
Авторката
Гергана Пожарски, издателство "Ерго" и кафе-книжарница "Пейпъркейк" ви канят на премиерата на сборника с разкази "Чекмедже за единични неща" (София: Ерго, 2011), номиниран за награда "Хеликон" за 2011 г.

Книгата ще представи литературният критик Митко Новков
.

Със специалното участие на артистите Тея Димитрова и Камен Костов.

На 13 декември, вторник, от 18.30 ч.
в кафе-книжарница "Пейпъркейк"
(ул. "Раковски" 122, на ъгъла с ул. "Хан Крум").


◊ ЗА АВТОРКАТА

Гергана Пожарски е родена в гр. Плевен. Учи философия, културология и социална педагогика в СУ “Св. Климент Охридски”. Публикува поезия, критика и разкази в периодични издания, между които “Литературен форум”, “Литературен вестник”, “Аудитория”, “Сега”. Била е редактор на приложението “Книжен свят” на в. “Литературен форум”. Интересите й са свързани с философията на езика и философската херменевтика, като засягат теорията на разбирането и най-вече символното съпоставяне на различни класове семантични системи, осъществявано в акта на осмисляне. През последните години усърдно работи за подобряване на качеството на живот на децата без родители и на младежите, отрасли в социални домове. Насочва вниманието си върху психологическото и социално консултиране с цел преодоляване на травмата от изоставянето. Един от създателите и първи управител на Защитено жилище „Заедно” в с. Гурмазово за младежи, лишени от родителски грижи.


◊ ЗА КНИГАТА

Убеден съм, че сборникът с разкази на Гергана Пожарски „Чекмедже за единични неща” представлява един от най-ярките образци на характерното за нашата литература великолепно разказваческо умение. Нейните разкази носят в себе си стихията на днешния ни живот във всичките му характеристики, с всичките му метастази, което превръща прозата й не просто в описател, но и в анализатор на онова, което се случва с българския homo sapiens през последните години на преход и криза. Разказите на Гергана Пожарски са истински, в това няма съмнение. И в същото време – струват ни се някак странни, особени, някак призрачни чак. Нещо като неслучваемост, която се е случила; несъстояемост, която се е състояла; нереализуемост, която се е реализирала. Приличат на сюрреалистични платна... Защото между нейните страници ще се срещнем с разказвач от ранга на най-големите български повествователи, а самата книга – убеден съм – ще се превърне в един от белетристичните жалонни образци за развитието на българската литература днес.

Митко Новков



√ Сборникът с разкази на Гергана Пожарски може да си поръчате от книжарница "Книгосвят"
->
Чекмедже за единични неща
Автор:
Мартин Христов
Публикация:
09.12.2011 г. 10:34
Посетено:
3194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13744-predstavyane-na-sbornika-s-razkazi-chekmedzhe-za-edinichni-neshta-ot-gergana-pozharski