Издания / премиери

Представяне на "Анонимният известен" - книга за Стефан Кънчев (1915–2001)

Книга за един от най-забележителнитe майстори на логотипа и запазения знак на всички времена

Представяне на "Анонимният известен" - книга за Стефан Кънчев (1915–2001)


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя

Анонимният известен

Един дългогодишен проект на
Магдалина Станчева


12 декември 2011 (понеделник), 19:00
+ това, ул. "Марин Дринов" 30, София


Книгата „Анонимният известен“ е първото подробно изследване на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915–2001). Неговият художествен език и графичен репертоар са в основата на визуалната идентичност на България през втората половина на XX век.

В тази книга ще откриете непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от него знаци. Тя илюстрира защо и как Стефан Кънчев си е спечелил репутацията на един от най-продуктивните и забележителни майстори на логотипа и запазения знак на всички времена.

За да се отдаде нужното внимание на създадените от него знаци, а и за да могат да бъдат сравнени помежду си и видени в цялата им пълнота, те са дигитализирани и сортирани по професионални и формални критерии.


◊ ЗА АВТОРА

Магдалина Станчева (1977, Габрово) учи в Средното художествено училище за сценични кадри в Пловдив и „Жул Паскин“ в София. Завършва комуникационен дизайн в университета FH Дюселдорф през 2009 г. при Виктор Малзи, Уве Райнхарт и Роланд Хенс. Оттогава е партньор в студиото за визуална комуникация Poststudio заедно с Анреан Нешев и Велина Стойкова. Носител е на наградите red dot за комуникационен дизайн (за съвместен проект за изложбено представяне на 22-ия форум по типография в Дюселдорф, Германия) и DAAD за чуждестранен студент. Съкуратор на първия Sofia Design Week (2009) и на изложбите Стефан Кънчев и ПолитПроп в рамките на форума.

Върху проекта "Анонимният известен: Стефан Кънчев" работи от лятото на 2008 г., първоначално като част от дипломната си работа. Впоследствие проектът се превръща в изследователски проект към визуалната лаборатория на FH Дюселдорф labor visuell, върху който работят 16 студенти и четирима професори. Магдалина подготвя изложба с работи на Кънчев, показана в София (Sofia Design Week, 2009) и Краков (Design Attack Festival, 2010). Създава дигитален архив на Стефан Кънчев (http://www.stefankanchev.eu), който служи за основа на настоящата книга.


◊ ИЗ ПРЕДГОВОРА НА КНИГАТА

Архитектът на знаците

Роланд Хенс
(Професор по типография и корпоративен дизайн в FH Дюселдорф, автор на многобройни статии във водещи списания за дизайн в Германия и Европа)
 

Имало едно време една малка социалистическа държава. Тя се казвала Народна република България. Там не толкова отдавна живеел един голям творец. За своята страна той правел всичко, на което е способен – създавал плакати, щемпели, марки, корици за книги и какво ли не още.

Преди всичко обаче създавал знаци, които хората наричали лога. Автор е на над 2 000 знака – за фабрики, заводи, трудово-производителни кооперации и външнотърговски обединения, културни институции и фестивали, държавни и партийни деятели и организации, дори за един производител на пчелен мед и за три куклени театъра. Всяка седма пощенска марка в България е негово дело. Останалите е одобрявал като член на различни комисии. Именно пощенските марки и многобройните фирмени знаци го правят популярен в чужбина. Там те получават признание дори от капиталистическия класов враг.

Но авторът на всички тези творби си остава почти напълно непознат извън границите на България. Когато бях малък, видях негово лого за първи път в супермаркет на веригата „Алди“, върху етикета на бурканчето с български кисели краставички. Запазил съм един такъв етикет и благодарение на Магдалина Станчева най-накрая научих кой е авторът. Супер!

Неговото жизнено дело е документирано в тази книга, доколкото беше възможно днес да се открият материали, да се съберат множеството скици и рисунки, да се купят или осигурят правата за ползването им. Осъществяването на този проект протече със съдействието на много хора, които на различните етапи откликнаха на идеята. Най-стойностното в тази книга е, че редом със завършените проекти за знаци може да се проследи и самият процес на работа чрез многобройните разработки и варианти. Само един поглед върху тях ни открехва своеобразен времеви прозорец към епохата на аналоговото творчество. Днес работата на компютър рядко съхранява творческите етапи в разработката на един продукт – пътят от зараждането на идеята до финалния вариант сякаш се изминава твърде бързо. Идеите тук, извървели различни посоки, са търсени, многократно изпробвани и отхвърляни; зреят бавно, технически и визуално изпипани по всички правила на изкуството, прецизирани до съвършенство – всичко това може да бъде видяно и отново доказва колко много труд стои зад всяко перфектно решение.

Скиците, освен че ни въздействат на рационално ниво, по един емоционален начин хвърлят светлина върху вътрешния живот на този изключителен творец. Развитието на линията и на почерка издават колко много мисъл, чувство и работа са вложени, кое е било важно за твореца и защо нещо се е озовало в кошчето. Днес и от технологична гледна точка процесът му на работа е интересен – какви инструменти е използвал, какви форми е предпочитал, кои цветове са били на мода или пък просто са му допадали. Да рисуваш елипси с пергел си е цяло приключение, особено във време, когато кривата на Безие още не е била създадена!

Човекът, за когото става дума, не е изучавал професията си, а е придобил уменията си сам. От интелектуална и графично-техническа гледна точка той обаче е на висотата на времето си. Именно това показва тази книга със забележителна широта. Ако сравним работите на колегите му от международната сцена с неговата лична продукция, ще видим, че както качествено, така и количествено, той няма от какво да се притеснява. Някога само един Антон Щанковски, ако останем в Германия, или американецът Пол Ранд са били на неговата висота. Но Желязната завеса го скрива от очите ни! Отдавна вече е назрял моментът да обърнем внимание на това, което Западът не можеше да види и оцени поради политически причини или самонадценяване.

В България тази книга може да припомни на неговите съвременници какъв способен човек е живял сред тях, а на хората от днешното поколение да покаже, че страната им има традиции във визуалното изкуство, които трябва да се съхранят и които са на световно ниво. Пожелавам това да се случи.

Откъс от предговора към книгата „Анонимният известен“




Изследването на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915-2001) от Магдалина Станчева може да закупите от книжарница "Книгосвят" с 10% отстъпка -> Анонимният известен. Албум
Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
08.12.2011 г. 18:33
Етикети:
запазен знакграфикапремиера на книгаИК Жанет 45
логотип
Стефан Кънчев
Анонимният известен
Посетено:
5732
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13743-predstavyane-na-anonimniyat-izvesten-kniga-za-stefan-kanchev-1915-2001