Издания / премиери

"По заповед на щуката" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

Коледна приказка за чудото на любовта

"По заповед на щуката" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"


◊ СЪБИТИЕТО

Кулминацията на II Коледен театрален салон – Варна 2011 идва с коледната премиера на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” на 9 декември от 18.00 ч. на Сцена Филиал.

Спектакълът „По заповед на щуката”, със специалното участие на Дядо Коледа и джуджетата Дрън и Дзън, e драматизация по руска народна приказка, в обработка на А. Н. Толстой.

Постановка, музикално оформление и мултимедия Десислава Стоянова; сценография и костюми Зоя Минева, кукломайстор Тихомир Витков, хореография Татяна Венциславова. В спектакъла са ангажирани актьорите: Гергана Плетнъова, Антонио Угрински, Владислав Виолинов, Пламен Димитров, Теодора Михайлова, Полина Недкова, Георги Йовчев, Дария Димитрова, Николета Янева, Димитрина Славова, със специалното участие на Георги Михов.


◊ ПОСТАНОВКАТА

"Изборът на това заглавие не е случаен. Коледа е най-красивият, най-светлият християнски празник. Всеки от нас вярва, че на Коледа се сбъдват чудеса. Темата за чудесата е основна и в нашата приказка. Дори подзаглавието на пиесата е "Да срещнеш чудото". Драматизацията, следваща приказната история, е изградена на монтажен принцип, редуват се картина след картина, като действието се развива в дома на Емеля, край реката, царският дворец и сред бурното море. Площадът е обединяващата рамка за началото и края на историята, подобно на уличния театър "комедия дел арте", в който всичко се случва пред очите на зрителите. Разказвачите, в лицето на двамата смешници – скоморохи (от византийското „скоммарх”, майстор на смеха), движат драматургичното действие, влизат в образа на вълшебната щука, превръщат се в ходещите ведра, правят зрителите съпричастни на сблъсъка между между царя, свитата му и простосмъртните люде, чийто изразител се явява Емеля. Емеля се възправя сам срещу несправедливостта и властта със смелост и достойнство, за които го вдъхновява прекрасната Маря. Тя е това, за което е бленувал, любовта, която е търсил. Любовта го извисява на друго ниво и стигнал веднъж до него, героят вече не се нуждае от помощта на щуката. Той поема управлението на държавата, става наследник на царската корона и управлява справедливо дълги години. Чудото се сбъдва - в света на приказката всичко е възможно.

Важен акцент в спектакъла е появата на най-дългоочаквания и жадуван гост, идващ от далечна Лапландия - Дядо Коледа и неговите помощници,  джуджетата Дрън и Дзън. Какви изпитания трябва да преодолеят героите и ще успеят ли да се справят с тях, малките зрители ще узнаят в хода на спектакъла, а на финала театралната сцена ще се потопи в магична коледна атмосфера!”, разказва режисьорката Десислава Стоянова.

Спектакълът „По заповед на щуката” е предназначен за най-малките зрители и за да бъде видян от възможно най-голям брой деца и ученици, в периода от 12 до 23 декември „По заповед на щуката” ще се играе два пъти дневно – от 11.00 ч. и от 13.00 ч. В периода от 19 до 23 декември ще има три дневни представления – от 11.00 ч., от 13.00 ч. и от 16.00 ч.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.12.2011 г. 16:42
Посетено:
2011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13707-po-zapoved-na-shtukata-premiera-na-dt-stoyan-bachvarov