Издания / премиери

"Православното християнство - поглед от Запад" от Дейниъл Кленденин

Представяне на нова книга на издателство "Омофор"

"Православното християнство - поглед от Запад" от Дейниъл Кленденин


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, от 18 часа в книжарница "Верен" (пл. "Славейков" 1) ще бъде представена книгата "Православното християнство. Поглед от Запад" на
Дейниъл Кленденин.

Книгата ще представи доц.
Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет към Великотърновския университет, инициатор на издаването на книгата и неин редактор.

Забележителното изследване на Дейниъл Кленденин въвежда западния човек в историята и богословието на православното християнство с надеждата, че ще настъпи време, когато източните и западните християни ще открият своите традиции като допълващи се и ще се научат да живеят заедно.


◊ ЗА АВТОРА

Дейниъл Кленденин е учредител на фондацията „Пътуване с Иисус” (2004 г.). Защитил е докторска дисертация по богословие в Университета Дрю в Ню Джърси (1985 г.). Преподава в колежа „Уилям Тиндейл” в Мичиган (1985-1991), а след това - християнски науки в Московския държавен университет (1991-1995 г.) Специализирал е в Станфордския университет.





√ Изследването на Дейниъл Кленденин може да откриете в електронна книжарница "Книгосвят" -> Православното християнство. Поглед от Запад
Автор:
Изд. "Омофор"
Публикация:
24.11.2011 г. 18:17
Етикети:
православиехристиянска литературанова книгаИздателство Омофор
поглед от Запад
Православното християнство
Дейниъл Кленденин
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13641-pravoslavnoto-hristiyanstvo-pogled-ot-zapad-ot-deynial-klendenin