Издания / премиери

Премиера на книгата "Асен Христофоров: От Лондон до Мацакурци през Белене" от Николай Аретов

Първото цялостно представяне на живота и творчеството на Асен Христофоров (1919-1970)

Премиера на книгата "Асен Христофоров: От Лондон до Мацакурци през Белене" от Николай Аретов


◊ СЪБИТИЕТО

Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий"
и
Издателство "Кралица Маб"

имат удоволствието да Ви поканят
на
премиерата на книгата "Асен Христофоров: От Лондон до Мацакурци през Белене"

от Николай Аретов


С участието на
Боряна Христова, Светлозар Игов и Бойко Пенчев

21 ноември (понеделник) 2011
17.00 часа, НБКМ


◊ ЗА ЮБИЛЕЯ И ЗА КНИГАТА


През 2010 година се навършиха 100 години от рождението на писателя и учения проф. Асен Христофоров (16 декември 1910 – 10 август 1970). През юбилейната година в НБКМ бе организирана изложба и научна конференция, материалите от нея бяха включени в специален брой на сп. "Литературна мисъл" (2011, № 1). Публикувано бе и тритомно издание "Избрани произведения и документи". Обща редакция и встъпителна студия Р. Аврамов (БНБ, 2010). Наскоро в Пловдив – родния град на Христофоров – бе проведена Кръгла маса "Асен Христофоров: един необикновен икономист и писател от Пловдив", част от експонатите от изложбата в НБКМ бяха показани тук, както и новите издания, свързани с него. Представяната книга, която използва много документи, станали достъпни във връзка с юбилея, е продължение на тези усилия да се намери достойното място на Асен Христофоров в българската култура.

Книгата е първото цялостно представяне на живота и творчеството на Асен Христофоров (1919-1970), един от най-значителните български писатели, пренебрегвани от критиката. Възпитаник на Робърт колеж в Цариград и London's School ot Economics, той се връща в България и съвсем млад става професор по икономика. Но академичната му кариера бива прекъсната - той е уволнен от Университета, обвинен е в шпионаж и изпратен в Белене. След като излиза от лагера, Христофоров се оттегля в Говедарци и създава митичния свят на своите мацакурци.
√ Обширен откъс от книгата на Николай Аретов за Асен Христофоров може да прочетете в Електронно списание LiterNet:
. От Лондон до Мацакурци през Белене: Пътят на писателя Асен Христофоров. Години на учение
Автор: Издателство "Кралица Маб"
17.11.2011 г. 20:54
Посетено: 1304
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13584-premiera-na-knigata-asen-hristoforov-ot-london-do-matsakurtsi-prez-belene-ot-nikolay-aretov