Издания / премиери

Със здраве да я четете!

Излезе от печат книга 7. от библиотека "Благолаж"

Със здраве да я четете!


Поредицата „Благолаж” току-що се попълни със седмата си книжка. В нея са събрани усмивките от 14. Национална среща-наддумване, проведена на 22 май т.г. в зала „Грехът” на Музея „Дом на хумора и сатирата”.

Изданието е реализирано по проект, финансиран от Министерството на културата, съорганизатор на проявата. Съставители на сборника са етнолозите от ДХС Венета Козарева и Татяна Цанкова. Илюстрациите са на Йорданка Шиякова, художник в ДХС, а за корица е послужила картината „Приказка” на Румен Гаргов, съхранявана във фонда „Хумор на народите”.

Този път темата, обединила приятелите на българския комичен фолклор, беше СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ! Наддумването се превърна в среща на смехотерапевти от Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Русе, Троян, Търговище; разменяха се стари габровски рецепти, успешно участваха млади приятели на смехотерапията от няколко габровски училища, алхимични смеси от хумористични песни и танци (с лечебна цел) бяха приготвили чаровни габровчета от Представителния детски фолклорен ансамбъл „Габровче”. Много активно участваха в смехотерапевтичните проучвания редица читалища в страната. По интернет пък бяха получени лековити мехлеми и таблетки от Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург (Германия), а здравословните награди присъди жури от етнолози, фолклористи и психотерапевта Мадлен Алгафари. Специална награда връчиха от РЕКИЦ – Габрово, съорганизатори на наддумването. Научихме много забавни истории и анекдоти, чухме нови габровски вицове, приказки, хумористични песни...

Българинът си пожелава здраве за празник и в делник: за Коледа и Нова година, благослòви за здраве се сипят на сватба, когато домът се огласи от бебешки плач, на кръщене, когато изпращат войник, когато се облече нова дреха...

Затова книжка седма от библиотека „Благолаж” е пожелание от здраве да не се отървете, да имате здравето на орлите (или на скалите), юнашко (или сибирско) здраве. Не само това – подсказва и как да постигнете мечтаното здраве: чрез много смях. Смехът, колкото и да е заразителен, няма негативни странични ефекти.

Да, темата на 14. Национална среща наддумване не е случайно хрумване. Лечението чрез смях е известно отдавна, а на много места по света и се практикува. Домът на хумора и сатирата има своя „територия“ в местната болница и там близо две десетилетия прилага – чрез специализираните си изложби – отдавна познатата на медиците смехотерапия. Започната заедно с д-р Тодор Шандурков, известен габровец, автор на поетични книги, един от сценаристите на габровския карнавал, ръководител на Мим театъра в града... В Дома има Стена на смеха, Виц банка, още се помни и голямата изложба „Смехотерапия”. Вярно, няма проведени научни изследвания за ефекта от музейните смехотерапии – никой досега не си е поставял такава цел! Но мислите ли, че един посетител на Веселата къща, който има възможност да види тук към хиляда творби от смеховата култура на народите, при това от няколко вида изкуство, не си тръгва по-ведър, по-жизнен, по-здрав? Ние сме убедени!

Опитайте и вие. А когато посетите някоя от многобройните изложби на Музея, не забравяйте да се отбиете на щанда за сувенири, откъдето можете да си купите кн. 7 от библиотека „Благолаж” „Смехът е здраве!” – чудесен подарък за коледните и новогодишни празници.

Автор:
Венета Георгиева
Публикация:
15.11.2011 г. 10:09