Сцена / екран / ефир

Българска премиера на „Граф Ори” от Росини на оперната сцена във Варна

Френски постановъчен екип с диригент Дидие Талпен

Българска премиера на „Граф Ори” от Росини на оперната сцена във Варна



◊ СЪБИТИЕТО

Комичната опера на Джоакино Росини „Граф Ори” се поставя за пръв път в България на сцената на Държавна опера Варна и е част от проекта Варна – кандидат за европейска културна столица 2019. Премиерата предстои на 17 и 19 ноември от 19.00 ч.

В международния постановъчен екип преобладават видни имена от френския културен живот - Дидие Талпен – диригент, директор на Френския културен институт в България; Емануел Кордолиани - режисьор, Венсан Мюстер, Тодор Игнатов - сценография; Жюли Скобелтцин - художник на костюмите, Никола Шесно – корепетитор, Веселина Маринова - отговорен корепетитор, Константин Илиев - хореография, Малина Хубчева - диригент на хора, Екатерина Чешмеджиева - худ. ръководител на балета, Сирма Панева - помощник-режисьор. Участват оркестърът и хорът на Държавна опера Варна. Главната роля е поверена на младия и талантлив тенор Валерий Георгиев. В двата състава участват още: Христофор Йонов, Гео Чобанов, Делян Славов, Ива Йонова, Ирина Жекова, Силвия Ангелова, Вяра Железова, Пламен Димитров, Свилен Николов, Мария Жекова, Галина Великова, Благовеста Статева.

Постановката на операта “Граф Ори”, с чиято премиера започва XII Коледен фестивал – Варна 2011, се осъществява с подкрепата на Посолството на Република Франция и Френския културен институт в България, със съдействието на хотел “Модус” и медийните партньори БНР – Радио Варна, Телевизия “Варна”, Програма “Море” на БНТ, Телевизия “Черно море”, в. “Черно море”, в. “Народно дело”, www.ida.bg, BusTv.


ДИРИГЕНТЪТ ЗА ПОСТАНОВКАТА

Комичната опера “Граф Ори” от Росини (1792-1868) принадлежи към основния репертоар на френските оперни театри и е част от програмата на най-престижните сцени по света – „Метрополитен опера” в Ню Йорк постави творбата преди 6 месеца, а преди 10 месеца се състоя премиерата на „Граф Ори” и в Опера Цюрих. „Граф Ори” (премиера 1828) е предпоследната опера на Росини, в която той показва майсторството си на гениален композитор. Приживе съперник по слава на Бетовен, Росини поставя със своите над 30 оперни произведения основата, върху която по-късно италианското оперно творчество ще достигне до своя най-голям разцвет.

Историята на „Граф Ори” е много интересна, защото Росини използва в нея близо две трети от сценичната кантата „Пътуване към Реймс”, поръчана му специално за коронацията на последния френски крал. Произведението, свързано с актуалния повод, било изпълнено само веднъж и за да не изпадне в забвение красивата музика, Росини разширил нотния текст на кантатата и така се появила комичната опера „Граф Ори”. Сюжетът пресъздава домогванията на леконравния Граф Ори до Графиня Адела, дала обет за целомъдрие. 

Творбата носи всички елементи, характерни за дълбоко реалистичния стил на Росини - мелодично богатство, тясно свързано с народните мелодии, хармоничен език, превъзходна оркестрация, забележителни оперни ансамбли. Блестящият вокален стил на Росини е еднакво изразителен и в мелодичните каватини, и във виртуозните арии, и в жанровите речитативи. И в „Граф Ори” ансамблите и дуетите са атрактивни. Речитативите през цялото време вървят не както обикновено само с пиано форте, а с целия оркестър. Липсва голяма увертюра и интродукцията веднага преминава към драматичната първа сцена, след която драматизмът се превръща в отличителен елемент на цялото произведение. Доминиращо е присъствието на хора - от общо двата часа времетраене на операта, хоровото пеене заема цял един час, като са включени мъжки, женски и смесен хор. Тук трябва да отбележа, че хорът на Варненската опера е превъзходен и за мен е истинско удоволствие да работя с него.

Росини владее изкуството на големите финали и „Граф Ори” не прави изключение. Красива, бликаща от енергия, сякаш неизчерпаем извор за живот, музиката въздейства изключително силно и в това отношение Росини остава ненадминат. Това е една от причините, заради които винаги съм го харесвал. Операта „Граф Ори”, написана в Париж, носи и някои типични черти на френския национален характер - радост от живота, склонност към любовни авантюри, чувство за хумор и за мен, като французин, това са допълнителни основания за пристрастие. Дирижирал съм много творби на Росини, но така се случи, че точно във Варна ще дирижирам за пръв път „Граф Ори”, при това с френски постановъчен екип. Щастлив съм, че с премиерата на 17 и 19 ноември 2011 г. варненският „Граф Ори” ще влезе в оперната история и като първата постановка на това произведение в България.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.11.2011 г. 17:34
Посетено:
2394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/13525-balgarska-premiera-na-graf-ori-ot-rosini-na-opernata-stsena-vav-varna