Издания / премиери

Премиера на "Възмутете се!" от Стефан Хесел

Есето, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук

Премиера на "Възмутете се!" от Стефан Хесел


◊ СЪБИТИЕТО

"Възмутете се!" от Стефан Хесел
Превод: Георги Ангелов
С предговор от Владимир Градев

Премиерата на книгата ще се състои на 15 ноември от 18 ч. във Френския институт в София с участието на проф. Владимир Градев, Георги Ангелов и Иво Христов.


◊ КНИГАТА

На 7 ноември есето „Възмутете се“ ще бъде в книжарниците. Есето, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук! За по-малко от година във Франция излизат двайсетина издания, продават се над 2 000 000 екземпляра и над милион по целия свят – в Германия, Италия, Испания, Южна Корея, Австралия, Канада, Аржентина, САЩ...

„Възмутете се“ е мощен призив към гражданска активност, отправен от доайена на световната дипломация Стефан Хесел. Кризата на мисле­нето и ценностите води до безразличие и отлив на цели поколения от политиката. Хесел е гневен заради ниската морална и политическа чувствителност, отсъствието на граждански дух, циничното нагаждане или умореното приемане на неприемливото.

Ефектът от манифеста е грандиозен! На 15 октомври хора от Америка до Азия, от Африка до Европа се мобилизираха за световен мирен протест. В Ню Йорк и Мадрид се разгърнаха демонстрации и протести на възмутените – каузата е единна: борба срещу финансовия произвол, държавните машинации и злоупотреби, полицейското насилие, безработицата.


◊ ЗА АВТОРА

Стефан Хесел е роден през 1917 г. През май 1941 г. се присъединява към Свободна Франция на генерал Дьо Гол в Лондон. Работи в Бюрото за контрашпионаж, за разузнаване и действие. На 10 юли 1944 г. е арестуван от Гестапо и е изпратен в лагера Бухенвалд. Успява да избяга, но е заловен и изпратен в лагера Дора. Отново избягва, този път успешно, и се завръща в Париж. След войната Стефан Хесел става дипломат – първото му назначение е в Обединените нации.


Боец по душа и аристократ по дух, 93-годишният Стефан Хесел написва есето „Възмутете се!“, за да убеди своите съотечественици, че отново е време за съпротива, че безразличието е възможно най-безплодната позиция. Веднага след нейното отпечатване брошурата се превръща в издателски феномен и абсолютен хит – за по-малко от година във Франция излизат 13 издания и се продават милион и половина екземпляра, в Германия са продадени 300 000, в Италия – 100 000, в Испания – 250 000 екземпляра.

За Стефан Хесел днес, за разлика от времето на Съпротивата срещу нацизма, нещата не изглеждат толкова ясни, но достатъчно е да се огледаме, за да открием не една причина за възмущение: корупцията, ламтежа за пари, диктатурата на финансовите пазари, състоянието на планетата... Актуално за днешна Франция, четено и разпространявано из цяла Европа, пожънало невероятен успех в Германия, Италия и Испания, есето на Стефан Хесел със сигурност е актуално и за европейска България.




Безспорният хит на Стефан Хесел (Stéphane Hessel) в Амазон:

. във Франция - Indignez-vous ! de Stéphane Hessel
. в Германия - Empört Euch! von Stéphane Hessel
. в Англия - Time for Outrage! by Stéphane Hessel
. в САЩ - Time for Outrage: Indignez-vous! by Stéphane Hessel
Автор:
Изд. "Колибри"
Публикация:
05.11.2011 г. 18:05
Етикети:
Посетено:
2200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13482-premiera-na-vazmutete-se-ot-stefan-hesel