Издания / премиери

Поетични вечери с Иван Бързаков

"В съня над пропастта" - поезия

Поетични вечери с Иван Бързаков


◊ СЪБИТИЕТО

Поетични вечери с проф. Иван Бързаков и представяне на новата му поетична книга "
В съня над пропастта", изд. "Сиела"

Поетичните срещи-разговори с българина емигрант от Сан Франциско, проф. Иван Бързаков са отворени за всички. За мнозина поетът Бързаков е познат от срещите му и четенията на първата книга "Яростно в скръбта", които преминават неусетно и интересно с поезия и  разговори за миналото и за настоящето. Сега отново ще имате шанса да се докоснете до човека, поета, твореца, психолога Иван Бързаков.

Заповядайте!


• София, 3 ноември 2011 г., четвъртък, 18.30 часа
галерия "Снежана", ул. "Денкоглу" 30

Книгата ще представят:

Атанас Свиленов - литературен критик и киновед
Христо Троански - писател, публицист и поет
издателство "Сиела"

 
• Пловдив, 9 ноември, сряда, 18.00 часа
Културен комплекс "Тракарт" (подлез Археологически център, пазара)


• Бургас, 17 ноември, четвъртък, 18.00 часа
Морско казино - зала "Петя Дубарова"

 
• Варна, 24 ноември, 18.30 часа
книжарница "Сиела", Верига Public , бул. "Сливница" 24


• София, 1 декември, 18.00 часа
книжарница "Хеликон" бул. "Патриарх Евтимий" 68


◊ ЗА КНИГАТА

Новата поетична книга на поета Бързаков – "В съня над пропастта" носи истини, засягащи българите днес, не само днес, и не само българите. Надеждата на автора са новите поколения, които само със силата на духовността и изкуството ще могат да преодолеят истините на миналото и трагедиите в настоящето. Поетът е бард с неистово чувство за гражданственост, преплетена с гнет от миналото и с мисъл за настоящето. Останал по душа и сърце българин. Както сам той казва - "Надеждата е в нас. А поезията е това, което ни държи над пропастта".

В съня над пропастта

Като змия боа,
в гърдите впита,
мъката тежи.
От болка ще се пръснеш!

Долу
хиляди се гърчат...
Майчица България
в конвулсии лежи.

Проф. Елка Константинова, литературовед, министър на културата (1991-1992 г.) пише за неговата поезия: „Националното страдание е изживяно като дълбоко лично страдание, завинаги обсебило сърцата ни. Съществуването на лирическия герой е отровено от скръб и ярост - израз на всеобщото българско страдание."



◊ ЗА АВТОРА

Понастоящем Иван Бързаков съчетава живота си между България и Сан Франциско. Живее в Родината си през голяма част от годината, особено след издаването на първата си поетична книга “Яростно в скръбта” през 2009 г. Чест гост и участник в поетични вечери в България и българските културни центрове в САЩ, член на Съюза на независимите писатели в България, номиран за Националната награда - на Димчовата поетична вечер "Да се завърнеш в бащината къща" в Копривщица, 2011 година. Представил поезията си на литературни вечери в София, Пловдив, Велико Търново, Севлиево, Горна Оряховица, Варна, Бургас. Обича срещите и дискусиите с хората, неизчерпаем с енергия, завладяващ с гражданската си съпричастност и верую за съдбините на Родината си.

Автор:
Розалия Максимова
Публикация:
31.10.2011 г. 11:43
Посетено:
1843
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13446-poetichni-vecheri-s-ivan-barzakov