Издания / премиери

Представяне на "Кратка история на еврейската музика" от Шeмуел Бехар

Премиера на книгата в Русе

Представяне на "Кратка история на еврейската музика" от Шeмуел Бехар


◊ ПОКАНА

Регионална организация на евреите "Шалом" - Русе  
Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе        
Русенско филхармонично общество "Добрин Петков"

Ви канят

на представянето на книгата на Шeмуел Бехар
"Кратка история на еврейската музика"


27 октомври, четвъртък, 17.30 ч.    
Фоайе, РБ "Любен Каравелов"


◊ ЗА КНИГАТА

На 27 октомври в Русенската библиотека ще бъде представена книгата на Шемуел Бехар “Кратка история на еврейската музика”.

В своето задълбочено изследване авторът проследява музикални традиции, в които се оглежда сложната хилядолетна съдба на еврейския народ. Поставен в широк исторически, религиозен, географски и социокултурен контекст, разказът интригува с многообразието от факти, разположени в света на религиозната, светската, традиционната, фолклорната, битовата, популярната музика. Същевременно с това Шемуел Бехар си е поставил и друга задача: да открои приноса на артисти с еврейски произход в световната музика, отдавайки подобаващо внимание и на редица имена със заслуги към българската музикална култура.


◊ ЗА АВТОРА

Шемуел Бехар е роден в Пловдив. През 1976 г. завършва Медицинска академия в Пловдив с отличие. През 1981 г. – Музикална академия в София – вокален факултет при проф. Р. Колева и интерпретация при Ир. Щиглич. След двугодишен майсторски клас постъпва през 1983 г. в Пловдивската опера, където пее последователно в „Палячи”, „Дон Карлос”, „Италианката в Алжир”, „Бохеми”, „Хубавата Елена”, „Веселата вдовица”, „Рита”, „Петър I”, българска премиера на „Фауст” от Р. Шуман, ораториите на Ив. Спасов и др.

От есента на 1990 г. е на постоянна работа в Чехия. Пее последователно в “Травиата”, “Любовен елексир”, “Атила”, “Трубадур”, “Севилският бръснар”, “Набуко”, “Риголето”, “Дон Жуан”, “Бал с маски”, “Евгений Онегин”, а в “Палячи”, “Селска чест” и “Мадам Бътерфлай” е  асистент-режисьор.

Изнася множество камерни концерти и рецитали, изпълнява кантатно-ораториални произведения (в Чехия – „Реквием” от Г. Форе; „Те Деум” от А. Дворжак) и има записи в Златния фонд на Радио София и Мадридската телевизия. Издал е няколко CD и DVD в България и Чехия с българска, сефарадска и литургична музика. Гастролира с успех в Холандия, Германия, Австрия, Словакия, Полша и др.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
25.10.2011 г. 14:54
Посетено:
1943
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13406-predstavyane-na-kratka-istoriya-na-evreyskata-muzika-ot-shemuel-behar