Издания / премиери

Представяне на "Малкото име на дните" от Александър Урумов в Пловдив

Сборник къси разкази от безразборно дългия преход

Представяне на "Малкото име на дните" от Александър Урумов в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Книжарница "Хермес" - Централ Ви канят на

неслучайна среща с Александър Урумов и неговата книга "Малкото име на дните"
(сборник къси разкази от безразборно дългия преход)

С почетен прочит от Николай Урумов,
който все така бърза за представление!:-)

18 октомври 2011 (вторник) 17:00  (заслужава си да си тръгнете по-рано от работа :))

Книжарница "Хермес" - Централ
ул. "Патриарх Евтимий" 12, ет. 2


◊ ЗА КНИГАТА

На 18.10.2011 г., вторник, от 17.00 ч. в Книжарница „Хермес” - Централ, Пловдив ще бъде представен сборникът с разкази на Александър Урумов "Малкото име на дните". Със специалното участие на актьора Николай Урумов. Това е второто белетристично произведение на автора. Неговият дебют в художествената проза бе книгата "Приказки в края на времето", отличена с награда на конкурса "Южна пролет 2010".  Редактор - Калин Донков, (изд. "Жанет 45", 2011)

Александър Урумов е автор и на драматургичния текст на моноспектакъла "Лалугер". Този сценарий бе отличен с номинация на последните награди "Аскеер". В рамките на 6 месеца от премиерата си досега моноспектакълът в изпълнение на Николай Урумов е изигран над 40 пъти в страната и чужбина и има две награди от театрални фестивали. 
    
"Малкото име на дните” е сборник къси разкази от безразборно дългия преход. Това са внезапни разкази - внезапно изречени, внезапно уловени. И героите в тях са такива - скрити и трудно откриваеми. Но веднъж решили да споделят вълнението си, те ще отидат до край и нищо няма да премълчат. Тогава ще се види колко изненадващо дълбоки са кладенците в техните души и колко чиста и студена е водата в тях.

Погледнем ли в тези кладенци, ще разпознаем себе си. И ще разчетем - изписано - малкото име на дните.

 „... Докато мълчиш, можеш да кажеш много неща. С поглед, с усмивка... Мен ако питаш, няма смисъл от думи, думите нямат значение, за какво са думите? Думите са за нещастните хора – ето такива, какъвто съм аз сега. Нещастните хора говорят много и не спират. Говорят, за да се разсеят, да забравят, че са нещастни, да забравят колко им е болно и колко са самотни. А щастливите хора не говорят, на тях думите не им трябват. Щастието няма нужда от думи.“
(Из разказа „Думи”)


◊ ЗА АВТОРА

Александър Урумов е роден през 1969 г. в гр. Брацигово. През 1994 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е зам. главен редактор на седмичника „Македония“, говорител на Министерство на отбраната, след което работи в областта на политическия и кризисния ПР. От 2006 г. е ръководител на звеното за „Връзки с обществеността“ на БНБ.
 
През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“, в която анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).

През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство.√ В настоящия, октомврийски брой на Електронно списание LiterNet може да прочетете 3 разказа от дебютната книга на Александър Урумов "
Приказки в края на времето" - http://spisanie.liternet.bg. Сред тях и "Лалугерска приказка", дала основата на пиесата "Лалугер". Очаквайте още разкази от книгата!

√ Поръчайте си от книжарница "Книгосвят" втория сборник с разкази на Ал. Урумов "Малкото име на дните".
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
16.10.2011 г. 22:53