Издания / премиери

Сеяч на безсмъртие

Думи за Николай Хайтов

Сеяч на безсмъртие


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 октомври (понеделник) от 18 часа в Аулата на СУ "Св. Кл. Охридски" ще се състои
премиера на книгата "Сеячът на безсмъртие. Думи за Николай Хайтов" от д-р Елена Алекова.

Събитието се организира от Съюза на тракийските дружества в България, СУ "Св. Кл. Охридски", Националния литературен салон "Старинният файтон", Литературна гостоприемница при Народно читалище "Д-р Петър Берон" и издателство "Български писател".

В представянето на книгата ще участват Христина Лютова, Надежда Захариева, Вели Чаушев, Велин Георгиев, Никола Радев и Стоян Райчевски.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Думите за Николай Хайтов от Елена Алекова всъщност са страстни слова за една близка на авторката личност, с която тя е имала щастието да общува в продължение на години.

Книгата е съставена от две части: "Думи на почит" и "Спомени" за един от големите писатели и провидци на 20. век - Николай Хайтов. Първата част предлага нетрадиционен прочит на "Диви разкази" и "Шумки от габър", проникновен анализ на биографичната му книга "През сито и решето", обзор на публицистиката на писателя отпреди и след 10 ноември 1989 г.

"Спомени" ще приобщи читателя към зараждането и утвърждаването на едно уникално приятелство между големия писател и една прохождаща в литературата поетеса от Родопите.

Над всичко се откроява величавата личност на родолюбеца и човеколюбеца Николай Хайтов, "в чието творчество, във всеки негов ред, е заключен кодът на България".
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
07.10.2011 г. 09:47
Етикети:
СУпремиераЕлена АлековакнигаНиколай Хайтов
Сеячът на безсмъртие. Думи за Николай Хайтов
Посетено:
1714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13296-seyach-na-bezsmartie