Издания / премиери

Премиера на "Твоето компетентно дете" от Йеспер Юл

Освобождаваща и мъдра книга, посветена на децата

Премиера на "Твоето компетентно дете" от Йеспер Юл


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45",
със специалното съдействие на "Горичка"
представя

"Твоето компетентно дете"
от
Йеспер Юл

Превод от английски Елка Виденова
Оформление Христо Гочев

Премиера:
Форум "Родителство",
8 октомври 2011 г. (събота)
10:00-18:00 ч.
Модерен театър, София.

„Твоето компетентно дете" е освобождаваща и мъдра книга, посветена на децата. Тя заслужава да бъде напечатана върху плакати и разлепена на всеки ъгъл.“
– Из датската преса


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

В тази ценна книга Йеспер Юл твърди, че днешното семейство се намира на важен кръстопът. Разрушителните ценности, които управляват традиционното йерархично семейство – послушание, физическо и емоционално насилие, налагане на правила, – започват да губят позиции.

И вместо тях имаме възможността да възприемем нови ценности, които изхождат от идеята, че семейството следва да се гради не на авторитарна власт или демократично потисничество, а на достойнство и взаимност между родител и дете. Децата умеят компетентно да изразяват чувствата си от самото си раждане и са готови да съдействат. Родителите са тези, които трябва да се вслушват и да се учат от децата си. А когато общуването с децата ни кара да се чувстваме недооценени, причината почти винаги е в нас. Достигнали сме до конфликт, защото не сме съумели да дадем израз на нежността и любовта си чрез изпълнено с нежност и любов поведение, нито да превърнем добрите си намерения в плодотворно взаимодействие.

Йеспер Юл е признат международен авторитет по въпросите на семейството. Като използва примери от практиката си в различни държави, неговата книга насърчава родителите да възприемат годините, посветени на отглеждането на децата, като вълнуващ период на развитие и израстване за цялото семейство.


◊ ЗА АВТОРА

Йеспер Юл (Дания, 1948 г.) е международно признат автор, семеен терапевт, педагог и оратор, който развива дейност в над 15 страни из целия свят.

През последните две десетилетия Юл формулира нова парадигма за отглеждането на децата и насърчаване на личното им и социално развитие. Основната му цел е да вдъхновява, подкрепя и помага на родители и специалисти в името на социалното и умствено здраве на новото поколение, като предлага алтернативи на неправилните начини, по които сме гледали, и за жалост, продължаваме да гледаме децата си.

Автор е на една дузина книги, посветени на семейството и децата. Най-популярната сред тях, Твоето компетентно дете (1995), е преведена на 18 езика.


◊ ЗА ПРЕВОДАЧА

Елка Виденова е родена през 1975 г. Десетина години преподава английски език на малки и големи, а после решава да се посвети на превода. Наред с хилядите страници юридически и технически текстове, превежда художествена литература и публицистика, наръчници по икономика и книги за деца за различни издателства. Сред авторите, чиито романи е превеждала, са
Джон Ъпдайк, Гор Видал, Рам Чаран, Стефани Майър, Джон Робинсън, Сара Дюнант, Стив Бери, Сюзън Айзакс.


◊ ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

„Родителите обичат Йеспер Юл, защото той разкрива изходите от възпитателните казуси на настоящето.”
— Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

„Йеспер Юл е един светъл образ на модерната педагогика.”
— Der Spiegel

 „Вдъхновяващ наръчник за всеки, който иска да създаде семейство, в което отделният индивид има възможност да расте и да се развива.”
— Publishers Weekly

„Твоето компетентно дете" е освобождаваща и мъдра книга, посветена на децата. Тя заслужава да бъде напечатана върху плакати и разлепена на всеки ъгъл. Посланието е просто: децата са уникални и към тях следва да се отнасяме със същото уважение и такт, дължими на възрастните, които обичаме и на които не бихме си и помислили да навредим... Книгата на Йеспер Юл струва колкото тежестта си в злато, когато попадне в ръцете на родители, готови да я прочетат и да намерят най-смисления начин да помогнат да детето си да порасне, без да изгуби своето себеуважение. В същото време тя е задължително четиво за всеки, който се занимава професионално с деца и техните семейства.”
— Из датската преса

„Структурата на традиционното йерархично семейство, основана на разрушителни ценности – послушание, физическо и емоционално насилие, подчинение – отстъпва място на нова структура, която проповядва достойнство и взаимност между родител и дете, и подкрепя вярването, че децата се раждат компетентни да изразяват чувствата си и имат желание да съдействат.”
— Booknews

„Тази книга насърчава читателите да преразгледат съществуващите методи за възпитание на децата и да изпробват различни подходи за подобряване на взаимоотношенията между родител и дете.”
— Library journal

„Силно препоръчвам "Твоето компетентно дете" на всички родители – това е книга-предизвикателство, ценна и много полезна.”
– Д-р Антъни И. Улф, детски психолог

„В тази книга Йеспер Юл оспорва онзи подход в отглеждането на деца, според който при раждането си децата са неизписана страница и от техните родители и близки се очаква да ги възпитат и моделират. Напротив, твърди авторът, децата са компетентни от мига на своето раждане, което означава – наред с други неща – че в техните реакции има смисъл, че децата притежават социални умения и знаят как да съдействат. С други думи, важно е да се обръща внимание на детските реакции и те да бъдат вземани на сериозно.”
— Из датската преса



√ Книгата на Йеспер Юл може да закупите онлайн от книжарница "Книгосвят" с 5% отстъпка - "Твоето компетентно дете"
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
06.10.2011 г. 22:32
Посетено:
3257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13294-premiera-na-tvoeto-kompetentno-dete-ot-yesper-yul