Издания / премиери

Представяне на "Панихида за мъртвото време" от Любомир Левчев в Пловдив

Съвременна българска проза

Представяне на "Панихида за мъртвото време" от Любомир Левчев в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на "Панихида за мъртвото време" от Любомир Левчев в Пловдив


Книгата ще представят Валерия Велева и Иван Гранитски

На 8 октомври, от 17 часа, в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” (3 етаж, зад стената за катерене)


◊ ЗА КНИГАТА

"Панихида за мъртвото време" идва 13 години след "Ти си следващият" - първата подобна книга на
Любомир Левчев. „Ако имам дни, ще трябва да отговоря на още някои въпроси в един бъдещ роман…“, пише през 1998 г. поетът.

Ето го и изпълненото обещание, съкровената изповед на писателя и човека Левчев. „Панихида за мъртвото време“
не е просто мемоарна книга. Тя побира между кориците си лирични редове, епиграфи, експресивни моменти, стихове. Тя разкрива живота и поезията на Левчев в цялото им многообразие от спомени за стихове, за личности, за мигове, които са пресъздадени с внимание и подробности. Голяма част от хората, които населяват страниците на тази книга, вече са преминали отвъд, така че тя се превръща в панихида за интересни и ярки личности, останали завинаги в историята.

Авторът ни връща назад във времето, за да ни представи своя поглед към нелекото минало на превратности и премеждия, и справедливо отбелязва: „Животът е съгласен да го преживееш, но се дразни, когато решиш да го описваш“.
..


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Любомир Левчев е роден на 27 април 1935 година в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Библиография и библиотекознание“ към Философско-историческия факултет. Председател на съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г.

Първата му стихосбирка „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г. Сред най-известните му поетични книги са „Обсерватория“ (1967), „Дневник за изгаряне” (1973, 1975), „Заклинания“ (1981), „Лък“ (1983), „Самосъд'83“ (1983), „Метроном“ (1986) и „Небесен срив“ (1996). Автор на романите „Убий Българина!“ и „Ти си следващият“ и на сценарии за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“, „Сладко и горчиво“.

58 негови книги са преведени в 36 страни. През 2006 Любомир Левчев е награден от президента Георги Първанов с орден „Стара планина - първа степен“, за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“. През 2008 получава наградата „Христо Г. Данов“ за цялостно творчество. Любомир Левчев е член на Европейската академия за наука, изкуство и литература – Париж, и член-основател на Европейската академия за поезия – Люксембург. Носител е на златен медал за поезия на Френската академия със звание "Рицар на поезията" (1985); голяма награда на института „Ал. Пушкин“ и Сорбоната (1989); световна награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993); „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010).

Автор:
СБП
Публикация:
06.10.2011 г. 18:28
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/13291-predstavyane-na-panihida-za-martvoto-vreme-ot-lyubomir-levchev-v-plovdiv